Hírek

Megalakult az ELTE Savaria Egyetemi Központ önkéntes mentőcsoportja

2019. február 12., 14:43

A hallgatókból és oktatókból álló, 50 fős alakulat bevethető lesz például rendkívüli időjárási események következtében kialakuló veszélyhelyzetben, árvízi védekezésben. Megtartották a mentőcsoport minősítő gyakorlatát, és esküt tettek a tagok.

Megalakult az ELTE Savaria Egyetemi Központ önkéntes mentőcsoportja

"Szolgálati kötelezettségeimet teljesítem."

Ünnepélyes esküt tettek a Savaria Mentőcsoport tagjai kedden délelőtt az egyetem tornacsarnokában. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az ELTE Savaria Egyetemi Központ tavaly decemberben írt alá együttműködési megállapodást, amelyben az egyetem vállalta, hogy önkéntes mentőcsoportot alakít. Oktatók és hallgatók is csatlakoztak.

Németh István - rektorhelyettes, a Savaria Mentőcsoport vezetője
"Amikor veszélyhelyzetek alakulnak ki - ne legyen ilyen, vagy nagyon kevés ilyen legyen -, akkor nekik a tudásukat aktív cselekvéssé kell tudni alakítani, és ez a mai bemutató és a csoport megalakulása is ezt szolgálja."

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében korosztályuk példaképeként emlegette az egyetemistákat, akik az önkéntesség és együttműködés erejével igyekeznek segíteni másokon. (7:48) Bognár Balázs megyei katasztrófavédelmi igazgató emlékeztetett: a mentőcsoportok fontos részei a katasztrófavédelem rendszerének, tavaly júniusban egy időjárási ciklon miatt több helyszínen is szükség volt a segítségükre.

Lakatár Gábor - kirendeltségvezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
"A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendkívüli stratégiai partnernek tekinti a Savaria Egyetemi Központot, illetve az egyetemi központban rejlő lehetőségeket, a diákok szakértelmét és önkéntes segítségnyújtását, ezért a mai napon alakult meg egy 50 fős Savaria Mentőcsoport, amely a helyi vízkárok elleni védekezésben és azzal kapcsolatos munkákban tud majd segítséget nyújtani."

Megtartották a csoport rendszerbe állító minősítő gyakorlatát, amely reggel tűzriadó-szimulációval és az épület kiürítésével indult, majd az árvízi védekezéshez szükséges tudnivalókat sajátíthatták el a tagok. Homokzsákos védmű építése, (8:16) ideiglenes befogadóhely létesítése, keresés-kutatás is szerepelt a feladatok között.

Szecsődi Tímea
"Az egyetemért, ha valami történik, illetve a városért is, lakosságvédelmi feladatokat látunk el, és ez számomra nagyon fontos. Az egyetemen is sokat önkénteskedek, a családunkban is vannak Vöröskeresztesek, és egyéb önkéntesek is."

Vas megyében jelenleg nyolc járási, és több települési mentőcsoport működik, amelyek helyismeretük és gyorsaságuk révén hatékonyan tudják segíteni a hivatásos állomány munkáját. Az egyetemi alakulat a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoportba integrálódik.