Hírek

Megállapodást kötött a szombathelyi önkormányzat

2024. április 11., 10:17

Megállapodást kötött a szombathelyi önkormányzat, Írország Magyarországi Nagykövetsége és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány tegnap délelőtt Budapesten. A dokumentum rögzíti, hogy a képtárban helyezik el az alapítvány kortárs művészeti magángyűjteményét, és szorosabbra fűzik az együttműködést a Bloomsday, valamint a Murális Műhely kapcsán is.

Megállapodást kötött a szombathelyi önkormányzat

A sajtótájékoztatót Ragnar Almqvist ír nagykövet rezidenciáján tartották, amely egykor Karády Katalin budai villája volt. A diplomatát fél éve helyezték Magyarországra, egyik célja folytatni a Dublin és Szombathely között meglévő, James Joyce örökségén alapuló, szoros kulturális kapcsolatok ápolását, ami elődjének is szívügye volt.

Ragnar Almqvist - Írország magyarorszégi nagykövete

"Az egy fontos dokumentum, amely további együttműködésre ad lehetőséget Dublin és Szombathely között. Elsősorban Szombathely azon tervének megvalósítását segíti, hogy az Ulysses minden fejezetét ábrázolják 18 falfestmény formájában."

Horváth Soma elmondta, a szombathelyiek hálásak Joyce-nak, hogy feltette a várost a világirodalom térképére. 1994 óta ünneplik a Bloomsday-t, amely mára igazi kortársművészeti seregszemlévé vált és a kulturális identitásunk része lett, ahogyan Joyce világa is.

Horváth Soma - alpolgármester

"Idén háromnapos lesz a fesztivál jelentős irodalmi és zenei fellépőkkel, és igazi gyöngyszeme lesz az az állandó kortárs kiállítás, ami az együttműködésnek köszönhetően Szombathelyen kerül bemutatásra, és a következő tíz évben itt lesz kiállítva."

Alice Ward a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjról beszélt, amit családja a kortárs magyar művészek támogatása céljából alapított 2011-ben. Nemzetközi zsűri ítéli oda kétévente. 10 ezer eurót kap a győztes, de a döntősöket is honorálják. Bejelentette, hogy a Szombathelyi Képtárban lel otthonra az alapítvány kortárs képzőművészeti gyűjteménye. Kollár Dalma Eszter, az alapítvány művészeti vezetője hozzátette, a régi jó kapcsolatra való tekintettel választották Szombathelyt, de céljuk volt az is, hogy enyhítsék a hazai kortárs művészet Budapest-központúságát. A jelenleg 30 darabot számláló gyűjtemény folyamatosan bővül, így a Bloomsday alkalmával megnyíló tárlat is mindig változik, frissül majd. Csapláros Andrea azt ígérte, a képtár a gyűjtemény méltó helye és jó gazdája lesz.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

"Az a korosztály, ami 20-35 éves közöttiek, akik kevésbé járnak kiállításokra, pedig ők szívesen néznek meg kortárs anyagokat. Azzal, hogy ezekkel egy aktuális helyzetre reagálunk, ezzel őket is meg tudjuk mozgatni."

A tájékoztatót követően Ragnar Almqvist, Horváth Soma és Müller Henrik, az alapítvány elnöke ünnepélyesen aláírta a háromoldalú megállapodást, majd az idei Bloomsday-ről is elhangzott egy rövid ismertető. Június 14-16. között neves vendégeket, írókat hívnak, a programot koncertek, kiállítások, fényfestés, irodalmi találkozók, izgalmas kültéri installációk színesítik, és megalapítják a James Joyce Klubot. Folytatódik az Ulysses fejezeteihez kapcsolódó Murális Műhely is: a meglévő hat alkotás mellé további hármat festenek magyar és ír művészek a város tűzfalaira. A találkozó sajtó-kerekasztallal ért véget, ahol a nagykövet újságírói kérdésekre válaszolt. Mint mondta, diplomataként legfőbb célja az ír-magyar kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítése, de azt is elárulta, hogy a magyar konyha remekei közül a lángos a kedvence.