MNB - 2
MNB

Hírek

Megemlékezés a a holokauszt 75. évfordulóján

2019. július 08., 17:04

75 éve, 1944. július 3-án ürítették ki a szombathelyi gettót. A zsidókat a Mayer-gépgyárba hajtották, és onnan indították útnak őket a haláltáborokba. Erre a tragikus eseménysorra, a holokausztban elpusztult hittestvérekre emlékeztek a Szombathelyi Zsidó Hitközség tagjai és vendégei vasárnap. Bemutatták az új tárgyakkal kiegészült állandó kiállítást, és felavatták a megújított emlékművet is.

Megemlékezés a a holokauszt 75. évfordulóján

"Ez pedig maga az a rabkabát, amit Bencze József a koncentrációs táborban viselt."

Bencze József hagyatékának darabjaival bővült a Bernstein Béla Kulturális Központ állandó kiállítása. Az Uraiújfaluban született, később Szombathelyen is praktizáló körorvos megjárta az Auschwitz-i és a Dachau-i tábort, szaktudásával ott is igyekezett rabtársain segíteni. Gyűjteményéből faragott sztetoszkóp, mellkas- és hátbélyegző, rézköpenyes ólomgolyó, kötszercsomag, imakendő is látható a kiállításon.

Mayer László - levéltáros
"A népi hiedelemvilág, az empirikus gyógyítás, a népi gyógyítás felé fordult a figyelme, abből több cikket publikált, és a kandidátusi disszertácóját is ebben a tárgykörben védte meg."

Arra a 4228 zsidóra emlékeztek, akiket a szombathelyi gettó kiürítését követően a megsemmisítő- és munkatáborokba hurcoltak. Szinte teljesen megsemmisült a város egykor virágzó zsidó közössége.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"78 ember tért vissza a haláltáborokból, szombathelyi. A 78-ból 27 '56-ban elhagyta az országot. Így tehát megrendült a szombathelyi zsidóság, de vagyunk."

Nem volt hiábavaló a sok könny, vér és szenvedés, mert a holokauszt tanítja az emberiséget, és figyelmeztet - mondta emlékező beszédében a  megyéspüspök.

Székely János - megyéspüspök
"A holokauszt örök figyelmeztetés az egész emberiség számára, a történelem végéig, amely kiált, és hirdeti az élet tiszteletét, minden fanatizmusnak, a rasszizmusnak, embertelenségnek, kegyetlenségnek az elutasítását."

Puskás Tivadar polgármester az összmagyarság tragédiájának nevezte a holokausztot, és emlékeztetett: a magyar állam akkor nem védte meg állampolgárait. A főrabbi felidézte a szenvedéssel teli zsidó történelmet, beszélt vallási öntudatról és a zsidó gyász sajátosságairól.

Radnóti Zoltán - főrabbi
"A ti lelketek, a mi lelkünk lett sokkal több azzal a milliónyi lélekkel, akiket mi viszünk tovább, a mi lelkünk kibővült, erre legyünk büszkék."

Kaddis, azaz vértanúkért szóló gyászima hangzott el a helyreállított holokauszt emlékműnél, ahol a város, a megye, a kormányhivatal vezetői, a szombathelyi és a velük együtt emlékező hitközségek képviselői együtt helyeztek el koszorút.