Hírek

Megemlékezések a nemzeti gyásznapon

2019. november 05., 12:56

Gyertyás menettel és koszorúzással emlékeztek civil szervezetek Szombathelyen az 1956-os forradalom leverésére. 63 évvel ezelőtt, november 4-én indult meg a szovjet tankok inváziója a nagyobb városokban, majd véres megtorlás következett: néhány hónap alatt 2600-an haltak meg és csaknem 500 embert végeztek ki.

Megemlékezések a nemzeti gyásznapon

Gyertyákkal és fáklyákkal a kézben gyülekeztek a megemlékezők a Fő téri Szentháromság-szobor tövében. A Honderű Asztaltársaság 2003 óta minden évben felidézi az 1956-os forradalom leverésének napját, ezúttal a Polgári Egyesület Szombathelyért és a Polgárok a Városért Egyesület tagjai is csatlakoztak hozzájuk.

Kukor Ferenc elnökségi tag, Honderű Asztaltársaság Egyesület
Civil szervezetként úgy gondoljuk, hogy nemzeti sorsfordulóink és az abban részt vevő hősök, áldozatok megérdemlik a tiszteletet, főhajtást, ezt tesszük ma is az evangélikus templomban, illetve utána a gyülekezeti teremben. 00:51

A forradalom áldozatainak emléke előtt tisztelgő résztvevők gyalog indultak el az evangélikus templomhoz, ahol az 56-os események hiteles szemtanúja, Brenner József emlékezett a 63 évvel ezelőtti tragikus napra. Kispapként a győri szemináriumban volt éppen, amikor november 4-én hajnalban az egész országban egyszerre indult meg a szovjet tankok összehangolt támadása.

Brenner József nagyprépost
Felébredtünk, kinéztünk az ablakon, és lám, mi történt? Lerohantak bennünket. A győri káptalandomb alatt, a Duna-parton, szemben a szemináriummal körben álltak a tankok, és a tankoknak az ágyúja mind a mi épületeink felé álltak.

A megemlékezés keretében a civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az evangélikus templom bejárata mellett, a diktatúrák áldozatainak emléktáblájánal, majd a gyülekezeti teremben Melega Miklós levéltárigazgató beszélgetett Brenner Józseffel. A nagyprépost mesélt az átélt házkutatásokról és kihallgatásokról, valamint az egyházat is érintő megtorlásról:  bátyja, Brenner János és az egyházmegye másik két papjának meggyilkolásáról.