Hírek

Megemlékezések október 23-án

2010. október 25., 16:18
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 54., a harmadik magyar köztársaság kikiáltásának 21., a szombathelyi önkormányzat megalakulásának 20. évfordulóját ünnepeltük hétvégén. A rendezvények rendbontás nélkül, nyugodt körülmények között zajlottak le.
Megemlékezések október 23-án

Ahogy évek óta mindig, idén is a Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál kezdődött az október 23-ai városi ünnepségsorozat. A Vas Megyei Forradalmi Bizottság egykori, mártírhalált halt elnökének nyughelyénél a családtagok, a városi és megyei intézmények, szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait, koszorúit. A Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd a Puskás Tivadar Szakképző Iskola diákjai és tanárai adtak emlékműsort. Versekkel, zenével, tánccal idézték fel az 54 évvel ezelőtti, októberi napokat. Hende Csaba ünnepi beszédében kiemelte: "56' eszméje a változás közös akarásának, a szeretetnek és összefogásnak az eszméje is egyben." Az ünneplők ezt követően átvonultak az 56-osok terére. 1956. november 4-én 12 szolgálatot teljesítő nemzetőrt öltek meg a téren. Az emlékfal előtt Lechner Ferenc idézte fel a forradalom szombathelyi történéseit. A nemzetőrök emlékfalánál Hende Csaba hajtott fejet elsőként.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter
"A magyar nép vérzivataros története során sokszor kellett, hogy küzdjön a szabadságáért. Mi, akiknek egy békésebb korban jutott osztályrészül élni, becsüljük meg ezt a szabadságot."

A megye és a város intézményei, szervezetei, a pártok és a civilek képviselői is koszorúztak az emlékfal előtt. A nap ünnepi közgyűléssel zárult, amelyen a Weöres Sándor Színház művészei adtak emlékműsort, majd Puskás Tivadar polgármester beszélt az ünnep jelentőségéről.