Hírek

Megérkeztek a szavazólapok

2010. április 07., 13:30
Finisben vannak a választási előkészületek Szombathelyen, a szavazólapok már megérkeztek a Városházára. Vasárnap reggel 6-tól 19 óráig lesznek nyitva a szavazókörök, akkor lehet voksolni az egyéni képviselőkre és a pártok területi listáira. A választások lebonyolítása 12 millió forintba kerül a városban.
Megérkeztek a szavazólapok

170 doboz sorakozik a házasságkötő teremben, ezekben vannak a szavazólapok. Kétféle nyomtatványon lehet majd szavazni az idei országgyűlési választásokon is. Az egyiken az egyéni képviselőjelöltek szerepelnek, választókerületenként négy-négy. A másikon az az öt párt, amelyek területi listát tudtak állítani Vas megyében. A választási iroda munkatársai az összes szavazólapot átvizsgálják, mielőtt azok kikerülnek a szavazókörökbe. Szombatra az összes doboznak szállítható állapotban kell lennie.

Dr. Szele Györgyi - vezetőhelyettes, Választási Iroda
"Szombaton délután a szavazókörök elnökei ezeket átveszik, lepecsételik és leellenőrzik a tartalmát. Vasárnap hajnalban kiszállíttatjuk a szavazóhelyiségekbe."

Szombathelyen több mint 65 000 választásra jogosult állampolgárt vettek névjegyzékbe, ők 70 szavazókörben adhatják le voksaikat. Az első szavazók emléklapot kapnak. Aki nem a lakóhelyén kíván szavazni, annak igazolást kell kérnie legkésőbb pénteken 16 óráig. A választások lebonyolításában csaknem 600-an működnek közre.

Az első eredmények fél 9 körül már nyilvánosak lesznek. A választás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele elmegy szavazni, eredményes pedig akkor lesz, ha valamelyik jelölt megkapja a leadott szavazatok több mint felét. Ellenkező esetben második fordulót rendeznek április 25-én. Szombaton 0 órától kampánycsend lép életbe, vasárnap este 7 óráig tilos lesz kampánytevékenységet folytatni.