Hírek

Megérkeztek az ebola-csomagok a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórházba is

2014. október 29., 15:05

Hat felszerelést kapott az intézmény, és tizenkettőt a mentőszolgálat, ennyi szükséges a biztonságos betegellátáshoz.

Megérkeztek az ebola-csomagok a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórházba is

A felszerésekben sapka, arc- és szájvédő maszk, szemüveg, kesztyű, gallér, vízhatlan, lemosható, kezes-lábas  köpeny, valamint csizma is van. Így gyakorlatilag az egész test védett a fertőzés ellen.

Köcse Tamás – vezető mentőtiszt
„Természetesen a beteget is egy megfelelően zárt fóliahordágy feltétbe fogjuk csomagolni, ezek hamarosan megérkeznek.”

A felszerelést szükség esetén az a személyzet kapja, amely először találkozik a beteggel. Az egészségügyi személyzet meghatározott sorrendben veszi fel és le a védőfelszerelést.

Schneider Ferenc - osztályvezető főorvos, Markusovszky-kórház
„Több apró dologra is figyelni kell elsősorban, amikor kibújnak ebből a ruhából, ne érintsék azokat a részeit a védőruhának, ami a beteggel találkozott. Tehát maga a beöltözés is fontos, hogy pontos legyen, de még ennél is fontosabb, hogy mikor kibújik a védőöltözetből ne találkozzon olyan részekkel, ami fertőzött lehet.”

Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta Magyarországon a betegség megjelenésének esélye minimális.

Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos
„Mivel egy jelentős számú megbetegedésről van szó Afrikában, valamint súlyos lefolyású megbetegedésről, ezért a világon minden egyes orzságnak készülnie kell valamilyen szinten arra, hogy egy-egy véletlen eset, ha megjelenik, akkor mi a teendő.”

Az ebolajárvány eddig mintegy 8000 ember halálát okozta, fokozottan fertőzött ország Guinea, Sierra Leone és Libéria. A betegség testnedvekkel terjed, és súlyos tünetekkel jár. Az egészségügyi személyzet a leginkább veszélyeztetett, ugyanis gyógymód és védőoltás sincs még az ebola ellen.  Nem tanácsos a veszélyzónába utazni - erre figyelmeztet a járványügyi hatóság.