Hírek

Megeszik a termést a vadak

2011. február 23., 09:05
Egyre nagyobb károkat okoznak a mezőgazdaságban a vaddisznók, úgy elszaporodtak. Annak ellenére, hogy a vadásztársaságok a tervezettnél is többet lőttek ki. Azt mondják, a klímaváltozás miatt nő ilyen erőteljesen a számuk, mert nem tizedeli őket hóval-jéggel járó kemény tél.
Megeszik a termést a vadak

És már az is előfordul, hogy nem is egyszer ellenek évente a kocák. Február 28-áig tart a vadászati szezon.

Vadnyomok mindenfelé ebben a kőszegi ültetvényben. A szőlősgazda a vadkárokat mutatja: több helyen csak a karók jelzik a tőkék helyét.Évekkel ezelőtt még kukoricát termelt itt, akkor egymilliós kárt okoztak a vadak. Letaposták és megették a termést, pedig villanypásztorral védte a tulajdonos a területet.

Frank János - szőlősgazda
"Bejöttek, az nem volt nekik akadály. Akkor úgy határoztunk, hogy körbekerítjük vadhálóval, mert szőlőt akartunk termelni. Meg is tettük, de így is el vagyunk kenődve, mert így is nagy a kár."

A kerítés több mint egymillió forintba került, de már szinte méterenként feltépték a vadak, pedig még vadriasztót is szereltek rá. A Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztályvezetője azt mondja, a klímaváltozás kedvez a vaddisznók szaporodásának. Ahogy nő az állomány, úgy nő az okozott vadkár is. Bár ennek összegét a kukorica piaci ára is befolyásolja. 2009-ben 185 millió forintos kárt okoztak a mezőgazdaságnak a vadak.

Bogács László - vadászati és halászati osztályvezető
"A vadkár mutatja az állomány nagyságát. Az a célunk, hogy a károkat elviselhető mértékre csökkentsük, de teljesen megszüntetni nem lehet."

Ezért tavaly már több vaddisznót kellett kilőniük a vadászoknak. A vadgazdálkodást végző társaságoknak a február 28-án záruló vadászati szezon végén kell leadniuk jelentésüket a vadlétszámról, és megtervezniük a következő szezon feladatait. 2010-ben vasi rekord is született, Vasvár környékén rekord méretű gímszarvast lőttek. Agancsának súlya meghaladta a 15 kilogrammot.