Hírek

Meghosszabbították a gépész jelentkezési határidőt

2018. január 31., 17:03

Január 29-e helyett február 11-ig kérhetik a duális gépészmérnök-képzést választó tanulók, hogy melyik cégnél szeretnék gyakorlati tanulmányaikat folytatni. Az eredeti határidőig is már mintegy 70-en adták be jelentkezésüket.

Meghosszabbították a gépész jelentkezési határidőt

"Lehet látni, hogy itt igazából 2 csapágyról beszélünk, egy belsőről és egy külsőről. Ez azért van, mert ez egy kinyomó kuplungba megy be."

Horváth Mátyás a szombathelyi duális gépészmérnök képzés első évfolyamosa éppen az LUK Savaria Kft. egyik területének tevékenységével ismerkedik.

Horváth Mátyás László
Választhattunk rengeteg cég közül, ebből 3 céget kellett megjelölni, behívnak elbeszélgetésre, és választhatsz, hogy hova szeretnél menni, illetve hova vesznek fel. Én az LUK Savariát választottam, mert felsőéves hallgatóktól azt hallottam, ez egy nagyon jó hely. Nagyon jó a képzés, és nagyon segítőkész itt mindenki.

A nagyvállalat egyik méréstechnikai laborjában is gépészmérnök hallgatók töltik gyakorlatukat. Kecskés Bálint második évfolyamos, azt mondja a műszaki pályán családi hagyományokat követ, a gyakorlatorientált képzés fontos számára.

Kecskés Bálint
Én itt tervezem a jövőmet a végzés után, ha indulna esetleg mesterképzés, azt megcsinálnám, itt a LUK-nál.

A megye legnagyobb foglalkoztatójánál a Szombathelyen 3 éve indult duális gépészmérnök képzés keretében 13-an végeznek ebben az évben, köztük Tóth Roland is.

Tóth Roland
Az, hogy én 3,5 éves gyakorlattal rendelkezem már ebben a szakmában, nagyban segíteni fogja az elhelyezkedésemet. A diplomám mint ELTE-s, hiszen tavaly csatlakoztunk az ELTE-hez, ez is segíteni fogja az elhelyezkedésemet.

A nagyvállalat folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően több száz fővel bővíti idén is létszámát, mérnökökre is nagy szükség van. A duális gépészmérnök hallgatók már az államilag támogatott képzés során többféle juttatásban részesülnek.

Szalai Orsolya – képzési specialista, LUK Savaria Kft.
Amit tőlünk kapnak, ez részben motiváció, átlagosan havi nettó 82 ezer forintot jelent, ezen kívül kaphatnak állami ösztöndíjat, természetesen rendelkezésükre állnak az ELTE ösztöndíjat a ponthatártól függően, hogy mennyi ponttal jelentkeztek az egyetemre és felvételt nyertek, attól függően szintén kapnak 40 vagy 80 ezer forintot.

A diákok február 11-ig adhatják be jelentkezésüket a cégekhez, 15-e pedig a központi felsőoktatási felvételi határidő. Részletek a szombathelyigepesz.hu oldalon olvashatók.