MNB
MNB - 2

Hírek

Megjelent a Savaria Múzeum 2020-as évkönyve

2021. január 20., 16:32

A kiadvány az intézményben folyó tudományos kutatásokról ad számot. A régészeti, történet- és természettudományi tanulmányok elsősorban a szakmai közönségnek szól. A sorban immár 42. kötet az 1963 óta megjelenő múzeumi értesítők legújabb darabja.  

 

Megjelent a Savaria Múzeum 2020-as évkönyve

A Savaria Múzeum állandó kiállításában látható zsennyei sírhoz (05:13) hasonló volt az a kettő, amelyre 2008-ban Zanaton, az M86-os út építését megelőző feltáráson bukkantak a régészek. A 3500-4000 éves bronzkori sírokban egy középkorú nő és egy férfi csontváza mellett bronz spirálgyöngyöket, karikákat és kerámiatöredékeket is találtak.

Kolonits László - régész, Savaria Múzeum
Sikerült rajtuk megfigyelni azokat a tulajdonságokat, amik ebben a korban megtalálható, adott kultúrkörbe sorolt síroknál jellemző, például a nőket a jobb, a férfiakat pedig a bal oldalukra fektetik a temetkezés folyamán. 01:46

A sírok újabb bizonyítékai a Vas megyén kívül Győr-Moson-Sopron megyében, Burgenlandban és Bécs környékén is ismert úgynevezett Gáta-Wieselburg kultúrának. A kutatásról a Savaria Múzeum évkönyvében (10:44) olvashatnak az érdeklődők, egy másik régészeti tanulmány mellett, amely egy kora császárkori csepregi sírról (erről nincs kép, de jó, ahogy KL és VK nézegetnek) szól. A kötet Nagy János Sándor (13:03) jánosházi paptanár herbáriumáról is közöl írást, egy másik publikáció pedig erdélyi és partiumi rovarászok (11:27 - 12:00) portréját rajzolja meg az 1920 utáni évtizedekből.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
Jó kérdés, hogy Trianon vajon milyen formában él velünk, a kollektív és az egyéni emlékezet mit őrzött meg Trianonról, illetve arról a traumáról, amit trianon okozott, és rovarokkal foglalkozva, tudománytörténettel, számomra nagyon érdekes, hogy a levelezések tényleg, az elszakított országrészek mindennapjaiból, az egyéni sorsokból, tragédiákból is rengeteg részletet megőriznek, ami valahogy nincs benne a köztudatban. 07:05

A trianoni évforduló kapcsán a nyugati országrész elcsatolásával, (13:56) a határok meghúzásának a mindennapi életre gyakorolt hatásaival is foglalkozik egy tanulmány, az elektronikus tananyagfejlesztés témája pedig már a jelenbe vezet. Az évkönyv - a hagyományoknak megfelelően - bőséges eseményleltárral (13:37-től) zárul, amely képes összefoglalóját adja a 2019-es esztendő múzeumi programjainak.