Hírek

Megjelent a vargánya a vasi erdőkben és így a szombathelyi vásárcsarnokban is

2019. augusztus 09., 13:28

Annak ellenére hogy az elmúlt harminc napban volt olyan hely, ahol 80 mm-nél is több eső esett, kevés a gomba, a kánikula ugyanis nem kedvez a növekedésüknek.

Megjelent a vargánya a vasi erdőkben és így a szombathelyi vásárcsarnokban is

Nagy a nyüzsgés a szombathelyi vásárcsarnokban, zöldségből, gyümölcsből és virágból is széles a kínálat. Ezek mellett megjelent az erdei gomba is. A vargányának kilóját 3-4 ezer forintért kínálják, a sárga rókagombáért pedig ötezret kérnek.

Nöszt Katalin
„Én merek egyedül bemenni az erdőbe szedni, azért inkább itt veszem.”

A gomba sokrétűen felhasználható, ez a hölgy például a lecsót gazdagítja vele. A vásárcsarnok gombavizsgálója kora reggeltől fogadja azokat, akik inkább maguk szedik össze az ebédre, vacsorára valót.

"Ez nem volt kérdés. Ráadásul a nagy része egy helyen volt."

Érdemes szakértővel bevizsgáltatni a gombát, egy esetleg tévedés komoly gondot okozhat.

Hardy Mihály
„Alapvetően őzlábgombát találtunk, ami nagyon szép és nagyon szeretjük, rántva kiváló, és egy pár tinorút. Annak ellenére, hogy a feleségem végzett gombaismereti tanfolyamot, meg én gyermekkorom óta ismerem a gombákat, ez nagyon fontos, hogy elhozzuk a gombaszakértőhöz, mindig tanul valamit az ember. Ez dupla biztonság.”

Az elmúlt egy héten nagyjából 15 mm csapadék esett a megyében, és némileg csökkent a forróság is, így mutatkozik már a gomba az erdőkben.

Kalauz József – gombaszakértő
„Most pillanatnyilag a vargánya a sláger, abból van a legtöbb mennyiség. A környező erdőkből hordogatják. A többi gomba még nem igazán mutatja magát: pár darab molyhos tinorú, mezei szegfűgomba, őzláb-, galambgomba, tehát azért van választék, de nem nagy.”

A szabályok szerint saját fogyasztásra egy ember naponta maximum két kilogramm gombát gyűjthet az állami erdőkben. Az árusításhoz már a terület tulajdonosától kapott gyűjtési engedély is szükséges.