Hírek

Megkezdődhet a víztorony felújítása

2019. április 16., 14:53

Kedden hivatalosan átadták a munkaterületet a kivitelezőnek. A közel százéves létesítmény 1978 óta nem funkcionál, állaga leromlott, nem is látogatható. Félmilliárd forint uniós pályázati forrásból eredeti szépségében állítják helyre, és megnyitják a nagyözönség előtt.

Megkezdődhet a víztorony felújítása

A város növekvő vízigénye indokolta, hogy a Kálvária víztorony mellett 1928-ban megépült a 800 m3 kapacitású, vasbeton szerkezetű torony a mai KRESZ-park közepén. A Sárkány István tervezte létesítmény fél évszázadon át működött. Számos terv készült a hasznosítására.

Puskás Tivadar - polgármester
"A víztorony funkciója megszűnt, de mint létesítmény, mint alkotás gyönyörű szép, ipari műmlék. Turisztikai célokra kívánjuk használni a későbbiekben."

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 500 millió forintból állagmegóvás és teljes felújítás történik. Akadálymentes lépcső épül, a földszinten kávézót alakítanak ki terasszal, a galérián rendezvényterem kap helyet, az első emeletet üvegfallal körbeépítik. Nemcsak a víztorony, hanem a környezete is (14:15) részben átalakul: új elemekkel bővül a játszótér, (13:55) és felújítják a KRESZ park kölcsönző épületét.

Sátory Károly - önkormányzati képviselő
"A választókerületnek is szüksége lenne egy kulturális, sport-, szabadidő-, kultúrcentrumra, ami itt kialakulhat a térrel, a KRESZ-parkkal, a megújuló játszótérrel együtt."

A víztorony további szintjei is részlegesen megújulnak. A beruházás a tervek szerint egy év múlva fejeződik be.

Krizsán Zsuzsanna
"55 méter magas a víztorony, csigalépcsőn lehet ide feljutni. Elég komoly kardio edzés, azt elárulhatom, de a látvány mindenért kárpótol, nagyon szép kilátás nyílik a városra. Mivel körbejárható a torony teteje, tényleg egész Szombathelyt remekül lehet látni. Ha majd megnyílik a víztorony, és látogatható lesz a kilátó, érdemes ide feljönni körülnézni."