Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Megkezdődött a 34. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek

Adásban volt: 2013. október 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Holdról, a fényszennyezésről, az írásbeliség előtti csillagászati ismeretekről is hallhatnak előadásokat az érdeklődők a 34. alkalommal megrendezett megyei Csillagászati és Űrkutatási Heteken. Szakemberek szerint az űr, a naprendszer,a bolygók és Földre gyakorolt hatásaik iránt napjainkban is nagy az érdeklődés.

Az elmúlt évtizedekben tett Holdutazások során számos alkalommal gyűjtöttek kőzetmintát az űrhajósok. A Földön is megtalálható anyagok mellett ismeretlen ásványokat is találtak. Ezért is érdekes a Hold a tudomány számára. Keletkezéséről négyféle elmélet is létezik. Ezek egyike, hogy a Hold kiszakadt a Földből - mondta a megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek nyitó előadásában Unger Zoltán geofizikus. A kutatóknak felfedeznivalójuk még bőven akad.

Unger Zoltán - geofizikus
“‘Az egész világegyetem. Azok a kisbolygók, amelyeket befoghatunk mint kisholdakat és ezekről nyerhetünk nyersanyagot. Ez kicsit  meredeknek tűnik, de csak annyi paládium van egy kisbolygón, amennyit soha nem bányásztak ki a Földön.”

34. alkalommal rendezik meg a kéthetes programsorozatot Szombathelyen és vidéki településeken. Előadásokkal, bemutatókkal várják a szervezők az érdeklődőket. A Naprendszer titkai sokak fantizáját izgatják.

Mitre Zoltán, szervező
“A 80-as években volt a Holdutazás, űrutazás. Akkor volt az űrszondák missziói. Akkor azután érdeklődtek. A 90-es években volt érdeklődés az ufók, ezotéria iránt. Akkor ezekkel a témákkal tudtuk behozni az embereket. Mostanában az exobolygók kutatása, Hold kutatása vonza az embereket. Hiszen egyre több helyen röppen fel a hír, hogy tervezik a Holdon lévő bányászatot.”

Ha derült lesz az idő, az egyetem csillagvizsgálójában este távcsöves megfigyelésre várják az érdeklődőket. A csütörtökön fél 3-tól pedig speciális távcsövekkel a Napot fürkészhetjük majd.

2013. október 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében