Hírek

Megkezdődött a jáki templom apostolszobrainak elszállítása a Savaria Múzeumból

2024. április 12., 10:17

Megkezdődött a jáki templom apostolszobrainak elszállítása a Savaria Múzeumból. 27 éven át őrizték itt a több száz esztendős alkotásokat, a templom homlokzatán másolatokkal helyettesítették őket. Egy részük ideiglenes kiállítóhelyre kerül, a többit a Szombathelyi Egyházmegye raktárában helyezik el, amíg fel nem épül Jákon az új látogatóközpont.

Megkezdődött a jáki templom apostolszobrainak elszállítása a Savaria Múzeumból

Csörlővel, láncokkal emelik a magasba, majd óvatosan faládába fektetik éppen az egyik apostolszobrot a Savaria Múzeum dísztermében. Egyenként száz kilót nyomnak. A szállításnál körültekintően kell eljárni, mert a szobrok rossz megtartásúk, repedezettek. A munkát Szemerey Kiss Balázs szobrász, restaurátor felügyeli.

"Látható, hogy egy homokágyat készítettünk nekik, a homok körbeveszi, egyenletes terhelést kapnak, nincs rá lehetőség, hogy megfeszüljön, eltörjön."

Az 1200-as években épült jáki Szent György templom nyugati kapuját díszítő szoborgaléria - Jézus és az apostolok - az évszázadok során hiányossá vált, állapota leromlott, részben az időjárás viszontagságai miatt - mondta el az újságírók kérdésére Sarkadi Márton építész, a templom felújítási munkáinak szakmai vezetője.

"Ez a szoboregyüttes a magyar román kori művészetben kiemelkedő helyet foglal el."

1992-ben kezdődött a megmentésük, leemelték őket a homlokzatról és másolatok kerültek a helyükre. Az eredeti alkotásokat resturálták, majd 1997-ben a Savaria Múzeumba szállították, ahol kiállításon mutatták be őket. A díszteremben később más tárlatok nyíltak, a szobrok előbb háló, majd gipszfal mögé kerültek.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

"A szobrok méltósága, tartalma nem kapcsolódott az időszaki kiállításainkhoz. Amióta igazgató vagyok, mindig beszéltünk püspök atyákkal arról, hogy ezek a szobrok Jákhoz tartoznak, kerüljenek vissza az egyházmegyéhez, ne itt a díszteremben legyenek eldugva. Azt a történelmi jelentőséget és méltóságot kapják vissza, kapják meg. Nagyon örülök, hogy most a Reismann-kiállítás előtt ezt sikerült megoldani."

Időközben befejeződött a jáki templom és a Szent Jakab kápolna több éven át tartó felújítása. A szobrok egy része visszakerül Jákra, egy ideiglenes kiállítótérben mutatják be őket, míg el nem készül az új látogatóközpont.

Sarkadi Márton - építész, szakmai koordinátor

"Az elmúlt években lebonyolítottunk egy tervpályázatot, elkészültek az új látogatóközpont kiviteli tervei. A következő lépés az lesz, hogy remélhetőleg megépül."

A többi szobrot egyelőre a Szombathelyi Egyházmegye raktárában helyezik el.