Hírek

Megkezdődött a munka a kiskertekben

2024. február 27., 20:41

Megkezdődött a munka a kiskertekben. Most van itt az ideje a fák metszésének, a lemosópermetezésnek, a tápanyagutánpótlásnak, valamint a magágyak előkészítésének. Sokan most szerzik be a magokat a tavaszi veteményezéshez.

Megkezdődött a munka a kiskertekben

Jön a tavasz, zöldülnek a növények, elkezdődött a virágzás: az aranyeső már bontja sárga szirmait. A kiskertekben is ilyenkor kezdődnek a szezonális munkák.

Kenedli Balázs - tulajdonos, Alpok Plant Kft.

A téli hónapok elmúlásával, mikor a hőmérő higanyszála tartósan 0 fok fölé emelkedik, akkor van itt az ideje a tavaszi kerti munkálatoknak. Ezek a munkák alapjában véve a metszésből, a tápanyagutánpótlásból, a lemosópermetezésből, különböző magágyak előkészítéséből és a gyepszellőztetésből állnak. Az egyik legfontosabb része a tavaszi kerti munkáknak a metszés.

A fát azért célszerű megmetszeni, hogy az ágak növekedését serkentsük. A metszésnél nagyon fontos a szerszámok minősége és a metszőolló alkoholos fertőtlenítése. Ezzel ugyanis megelőzhetjük a kórokozók átvitelét egyik növényről a másikra.

Nem csak a gyümölcsfák metszése fontos ilyenkor, hanem az örökzöldeké is. Az elfagyott részeket kell eltávolítani.

"Itt is jól látszik, hogy a télen a hideg kicsit meggyötörte ezeket a fotíniákat, így ezeket a részeket a fagyás fölött visszavágjuk, így újabb hajtásra késztetjük a növényeket.”

A vetéshez a talaj előkészítése már ősszel, a kiskertek felásásával elkezdődött. Ilyenkor tavasszal már nem kell mélyebben átforgatni a földet.

Kenedli Balázs - tulajdonos, Alpok Plant Kft

“A téli fagyok a nagyobb hantokat kellőképpen szétporlasztják és utána már csak egy kiskerti rotációskapával vagy akár egy gereblyével, megfelelő konzisztenciájú földet tudunk előállítani, amibe aztán a vetőmagokat el lehet vetni. A legkorábban elvethető vetőmagok a korai borsó, a hagymamagok, a különböző retkek és sárgrépa, zöldségféléket vethetjük el.”

Később a paradicsomot, a paprikát, április végén pedig az uborkát, kukoricát, a tököt és a cukkinit is el lehet vetni. Az üzletek szezonális részlegén nagy a választék magokból, és a piacon is sokan válogatnak. Legtöbben idén is ugyanazokat a zöldségféléket termelik a kiskertjeikben, mint amit az előző években - jellemzően saját fogyasztásra.