Hírek

Megkezdődött az aratás

2010. július 02., 17:13
Egyelőre még nem mindenhol, de már megindult az aratás a megyében. Közel 80 ezer hektár nyári betakarítású gabonát aratnak a gazdák a következő mintegy egy hónapban. A szakemberek jó termésre számítanak idén.
Megkezdődött az aratás

Vasszécseny közelében, egy helybeli magángazdálkodó 800 négyszögöles földjén őszi árpát aratnak. Ezzel a gabonafajtával megkezdődött az idei betakarítási szezon. A vasszécsenyi Petőfi TSZ-nél ma fejeződött be az őszi árpa aratása.

A szövetkezet elnöke elmondta: 100 hektáron vetettek őszi árpát, 4,5 tonna hektáronkénti terméssel számolnak. Akárcsak a búza és a tavaszi árpa esetében.

Mondics József, elnök - Petőfi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, Vasszécseny
"A gabonáknál nagyon gyér az érdeklődés. Elég alacsony árakról hallani, ami a termelőknek nem teszi jövedelmezővé a gabonatermesztést a jelen kilátások szerint."

Az őszi árpa felvásárlási ára jelenleg 25-26 ezer forint tonnánként, az étkezési búzáért 35 ezer forintot adnak. Szakemberek szerint a mostani 30-32 fokos hőség nem kedvez a búzának, és a tavaszi árpának. Ha továbbra is folytatódik a kánikula, az károsíthatja a betakarítás előtt a szemeket. A megyében őszi búzát 34 ezer hektáron, repcét 18 ezer hektáron, tavaszi árpát 11 ezer hektáron takarítanak be a gazdák. Repcéből 2,5 tonna, őszi árpából 3,5-5 tonnás hozamra számítanak  a szakemberek.