MNB
MNB - 2

Hírek

Megkezdődtek az idei érettségi vizsgák

2019. május 06., 15:19

Tudományos cikk a játékról, Radnóti- és József Attila-vers - többek között ilyen szövegekkel találkoztak a diákok a hétfői magyar érettségin. Több mint 100 ezren kezdték meg országszerte az írásbeli vizsgákat, a sor a magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődött. A vizsgázóknak összesen 240 percük volt a feladatsor megoldására.

Megkezdődtek az idei érettségi vizsgák

Reggel fél 8-kor megérkeztek a magyar nyelv és irodalom tantárgyi érettségi tételei a szombathelyi Premontrei gimnáziumba, a tanáriban eligazítást tartottak.

“a mobiltelefont kirakatnád velük, az okosórát, azt nagyon meg kell nézni”

Országszerte több mint 100 ezren írták meg a magyarérettségit.

Véghné Busics Hilda - igazgató, Premontrei Gimnázium
“A mai napon 136 premontreis diák érkezett középszintű írásbeli magyarra, a többiek emelt szintet írnak más helyszínen, és van három olyan érettségizőnk, aki a kormányhivatalnál jelentkezett. Összesen kilenc teremben foglalnak helyet, nagyon izgatottak.”

Szövegértési feladatként egy, a játék fogalmáról szóló cikket kaptak a diákok, majd választhattak, hogy a szinkronizált filmekkel kapcsolatban érvelnek, vagy egy régészeti leletről írnak hivatalos levelet. A vizsga második részében szintén választaniuk kellett.

Varga Mária - magyartanár
“Mándy Ivánnak a Nyaralás című novelláját kellett elemezniük. Úgy gondolom, hogy jól értelmezhető novella, és általában kedvelik is a novellaelemzést. És a másik feladat is úgy gondolom, hogy közel állhatott hozzájuk. Egyrészt Radnóti halálának 75. évfordulója van, és ezért talán Radnótira számítottak is a diákok.”

Az ő versét lehetett József Attila egy költeményével összehasonlítani. Sok érettségiző döntött emellett.

Pálóczi Dávid
“A mű összehasonlító mellett tettem le a voksomat, szerintem jól választottam. Egy Radnóti- és egy József Attila-verset kellett összehasonlítani, kicsikét nehéz volt.”

Melega Júlia
“Szövegértésben nekem kicsit kevés volt az idő, úgy érzem, bár szerencsére sikerült befejeznem időben. Kicsit nehezebb volt, mint amire számítottam.”

Az érettségi kedden matematikával, majd történelemmel és idegen nyelvekkel folytatódik.