Hírek

Megmentenék Erzsébet királyné hársfáját

2021. április 22., 13:53

Koronaápolási munkákkal, metszéssel igyekeznek megmenteni Erzsébet királyné fáját, ami a Szent István-parki volt víztorony mellett egy emlékhelyen áll. A hatalmasra nőtt, 114 éves kislevelű hárs láthatóan élete utolsó szakaszához érkezett: súlyosan korhad, megjelentek rajta a madárodúk és a gombák.

 

Megmentenék Erzsébet királyné hársfáját

1898. szeptember 10-én a magyarok szeretett Sissije merénylet áldozata lett. A gyászban Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki, hogy országszerte ültessenek emlékfákat Erzsébet tiszteletére. Szombathely is kivette részét a mozgalomból, ekkor telepítették például a Gothard-család tagjai a Béke téri hársfákat Herényben, és a mai Szent István park domboldalán álló vén gesztenyefát ugyancsak Erzsébet fájának nevezték ki. A gesztenyefa 1907-ben elpusztult, egy kislevelű hársot ültettek a helyére.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
"A területet rendbe tették, és úgy alakították ki, hogy méltón őrizze a királynő emlékét."

A fa 114 év alatt hatalmasra nőtt. Egészségi állapota egyre romlik, védekezőképessége lecsökkent, és bár rendszeresen szakértőkkel vizsgáltatják, és gondosan elvégzik rajta a koronaápolási, metszési munkákat, ez sem képes megállítani a korhadást és a gombásodást. A fa élete vége felé jár, de igyekeznek megóvni, amíg lehet.

Kiss Dávid - ügyvezető, SZOMPARK
"Elsősorban metszésre kell gondolni, mint általában az idősebb fáknál, a száraz ágak eltávolítása fog megtörténni, drasztikusan csökken majd a koronája, de balesetvédelmi szempontból mindenképp meg kell ezt lépnünk. Koronaápolási munkákat fogunk rajta végezni."

Erzsébet fája helyi védettség alatt áll. Egyes részeiben még folyamatos az anyagcsere, a sérülések helyén oldalhajtások is megjelennek, de koronája folyamatosan csökken, és egyre kevesebb tápanyagot tud felvenni. A szépítő egyesület és a SZOMPARK figyelemmel kíséri a hársfa sorsát, és az éves metszési tervben elvégzik rajta a szükséges munkákat.