Hírek

Megnőtt a tűzifakereslet az állami erdészeteknél

2017. november 15., 13:28

Ebben az évben lépett hatályba az úgynevezett EUTR rendszer, amely a faanyag útjának nyomon követését szolgálja a kitermelés helyétől egészen a felhasználásig. Az előírásoknak több kereskedő sem felelt meg, emiatt országszerte megnőtt a tűzifakereslet az állami erdészeteknél, ami átmeneti hiányt okozott. Vas megyében nem volt fennakadás.

Megnőtt a tűzifakereslet az állami erdészeteknél

"Vigyázz! Fadöntés - ilyen táblák figyelmeztetnek az erdőben folyó munkára a bekötőutakon megyeszerte. Októbertől április végéig tart a fakitermelés szezonja."

A megye állami erdőit kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. százezer m3 tűzifát termel ki éves szinten. Ezt a mennyiséget már október végére elérték, ugyanis a faanyag-nyomonkövetési rendszer bevezetése óta megnőtt náluk az amúgy is nagy kereslet.

Csapó György – erdőgazdálkodási osztályvezető főmérnök, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A lakosság, illetve az önkormányzatok tűzifával való ellátása tekintetében, de ezt – gondolom- mind a 22 állami erdőgazdaság nevében mondhatom, felkészültünk erre, szükség esetén vágáscseréket hajtunk végre, hogy a lakosság ne maradjon tűzifa nélkül.

Az állami erdőgazdaság tűzifa-kitermelésének alig fele kerül a viszonteladókhoz, nagyobb részét, közel 50 ezer m3-t, a lakosság számára közvetlenül értékesítenek.

Németh János – fahasználati műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Döntő többségében a mi térségünkben az ún. vegyes keménységű, lombos tűzifa az, ami a legnagyobb mennyiségben fogy, ez tölgy, cser és gyertyán fajokat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, és egyéb kemény lombos fajok is előfordulhatnak benne, de csak kisebb mennyiségben, illetve Kőszeg környékén még a bükk az, ami a lakosság számára nagyobb mennyiségben el szokott fogyni.

Számolva a fűtési szezon előtti utolsó rohammal, a folyamatos ellátás érdekében depókban halmozták fel a korábban kitermelt tűzifát. Horváth Istvánék már most gondoskodtak a következő évek tüzelőjéről.

Horváth István
Fával tüzelünk. Két cserépkályhánk van, és mindig két évre előre megvesszük az erdészettől a fát minden évben, már 45-46 éve.

De persze nem juthat mindenkinek ilyen, száraz fa.Aki most igényel tűzifát, annak néhány hetes várakozás után a friss vágásból szállít az erdészet.