Hírek

Megnyílt a 16. Savaria Történelmi Karnevál

2015. augusztus 28., 19:30

A csütörtök esti hivatalos nyitó ceremóniával kezdetét vette az év legjobban várt, legtöbb érdeklődőt vonzó rendezvénye, a 16. Savaria Történelmi Karnevál. Négy nap alatt 23 helyszín 300 programja közül válogathatnak a látogatók. Már az első estén megtelt a belváros fesztiválozókkal.

Megnyílt a 16. Savaria Történelmi Karnevál

Sokan voltak kíváncsiak a hivatalos nyitányra, legjobban a gyerekek várták a kezdést.

"Azt, hogy fölvonuljanak a katonák, és elkezdődjön a karnevál."

És jöttek is a katonák: a centurio vezetésével bevonultak a XV. Apollinaris legió tagjai, majd Savaria szenátorai, lictorai, főpapja, a Vesta-szűzek és a karnevállal egyidős gyerekek is megérkeztek a nagyszínpad elé. Puskás Tivadar nyitotta meg a historikus fesztivált, és kívánt jó szórakozást minden résztvevőnek.

Puskás Tivadar - polgármester
"Büszkék vagyunk Szombathelyen a múltunkra, mert a múlt olyan, amiből azokat kell látni és tudni, melyek előrevisznek. Szombathely története és múltja ilyen."

Majd Vesta istennő templomában fellobbant a karnevál lángja, amely vasárnap késő estig, a játékok végéig lobog majd. Egész Szombathely várta már a város legnagyobb rendezvényét.

"Nagyon vártuk, a felvonulást mindenképp megnézzük, és szerintem még mást is. Több helyre elmegyünk."

"Minden évben kilátogatunk, minden nap kijövünk, és amit lehet, mindent megnézünk, mert a gyerekek apukája benn van a légióban, kísérjük őket, és vonulunk is."

"Szombathelyiek vagyunk, és szinte minden évben kilátogatunk, ha tehetjük, mindig kijövünk."

A Forum Színpad körül már csütörtökön este fieszta-hangulat kerekedett, egy kanadai formáció zenei stíluskavalkádja szórakoztatta a közönséget. Sorok álltak a vendéglátósok standjai előtt, jól fogyott a langalló. Benépesült a Borok utcája is.

Megtelt a Történelmi Témapark lelátója a hagyományos tüzes játékra. A tűzvarázslók Róma alapításának, Romulus és Remus legendájának előzményeit, a Trója bukása után menekülni kényszerülő Aeneas viszontagságos útját jelenítették meg látványos produkciójukban.