MNB - 2
MNB

Hírek

Megnyílt a 20. szombathelyi Pályaválasztási és Képzési Vásár

2017. november 15., 13:29

A régióban működő középiskolák, felsőfokú intézmények, felnőttképzők mutatkoznak be a pályaválasztás előtt álló diákoknak és a szakmát váltani szándékozó felnőtteknek. Huszadik alkalommal rendeznek Pályaválasztási és Képzési Kiállítást az oladi-iskolában. A szervezők még csütörtökön is várják az érdeklődőket.

Megnyílt a 20. szombathelyi Pályaválasztási és Képzési Vásár

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel az Oladi-iskola aulája: a régió valamennyi középiskolája, felsőfokú intézménye, valamint a felnőttképzők is bemutatkoznak a 20. Pályaválasztási és Képzési Kiállításon. Folyamatosan érkeztek a diákcsoportok, voltak, akik már konkrét tervekkel jöttek.

Kárpáti Norbert
„A fodrászat nagyon érdekel minket, kiskorunk óta a fodrászat tetszik. Édesapám barátja a fodrászom és nagyon tetszik, amit csinál, imádom.”

Varjú Orsolya
„Én kémia-biológia szakra szeretnék járni a Bolyaiba, mert a tesóm is oda jár és én orvos szeretnék lenni, sebész.”

Sokan azonban még bizonytalanok a jövőjüket illetően. Nekik könnyíti meg a választást, hogy találkozhatnak az egyes intézmények tanáraival, tanulóival, és testközelből ismerkedhetnek meg az egyes szakmákkal. A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolások például nem csak információval szolgáltak az érdeklődőknek, hanem pogácsát sütöttek és egyéb finomságokkal is készültek.

Jakab Patrik – tanuló, Kereskedelmi- iskola
„Nagyon sok pékárut, terméket megismerhetünk, hogy hogyan készül. Ösztöndíj a jó tanulóknak és rengeteget lehet tanulni.”

A Herman iskola standjánál növényekkel lehetett megismerkedni, a Horváth Boldizsár iskolásoknál számítógépes játékot is ki lehetett próbálni, és valamennyi szakmáját bemutatta az Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Konczöl Gergő – tanuló, Oladi-iskola
„Többek között például csecsemő – és gyermekápoló képzéssel, egészségügyi képzéssel, kozmetikus, fodrász, ruhaipari technikus, a női szabó, férfi szabó szakmával várjuk az érdeklődőket.”

Az ünnepélyes megnyitón Harangozó Bertalan kormánymegbízott arról beszélt, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal több évtizede segíti a pályaválasztás előtt álló diákokat.

„Vagy legalábbis annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy 14 évesen vajon milyen irányba kezdjék meg azt a nem biztos hogy végleges pályakezdést, amelynek a keretében el kéne jutniuk a munkaerőpiacra.”

Puskás Tivadar polgármester köszöntő beszédében kiemelte: egyre nagyobb küzdelem folyik a jó, szakképzett munkaerőért, ezért fontos, hogy a fiatalok időben tájékozódjanak és piacképes tudást szerezzenek.