Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Megnyílt a 2013-as Zsidó Fesztivál Szombathelyen

Adásban volt: 2013. november 11.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A rendezvényhez a roma „Tolerancia” Fesztivál is kapcsolódik,így az érdeklődők megismerhetik a zsidó képzőművészet, kultúra és gasztronómia mellett a romák népszokásait is. Az egyhetes program vasárnap, Dallos László fotográfus kiállításának megnyitójával vette kezdetét.

Dallos László Önretró című kiállításának egyik darabja Az utcán című fotó. Ezt, akárcsak a többi most bemutatott alkotást 1977-ben már láthatta a közönség Budapesten. A szombathelyi fotográfus munkáit most a Bernstein Béla Kulturális Központban nézhetik meg az érdeklődők.

Dallos László-fotográfus
„Megtiszteltetés az, ami elsősorban előjön, mint érzés, és hát jó érzés. Jó érzés az, hogy sokan eljöttek. „

A vasárnap a kiállításmegnyitóval kezdődött zsidó fesztivál szervezőinek célja, hogy a város lakói betekintést kapjanak a közösség gazdag kultúrájába, megkóstolhassák a tradicionális étkeket.

Márkus Sándor-elnök,Szombathelyi zsidó Hitközség
„Nagyon fontos a város lakóinak, hogy tudják, hogy a mai időkben is a zsidókra számíthat a város, a zsidók szellemiségét a jövőben is szeretnénk töretlenül a város elé tárni.”

A zsidó fesztivállal párhuzamosan a Roma kulturális és tolerancia fesztiválnak is otthont ad a város.

A sokszínű és befogadó Szombathely kétezer éves múltját Takátsné Tenki Mária tanácsnok méltatta. Kiemelte: a rendezvény kapcsolódik „A mi városunkban, soha!” címet viselő amerikai kezdeményezéshez, ami szót emel a kirekesztettség és az előítéletek ellen. Hídverés a cél, hangsúlyozták a szervezők egy sajtótájékoztatón.  

Murai Gábor - szervező, egyetemi tanár
“A fő cél az az volt, hogy a Szombathelyen élő kisebbségeket és az igen erősen elszeparálódott egyetemistákat, főiskolásokat, középiskolásokat közelebb hozni egymáshoz. Nekem legalább is ez volt a célom.”

Roma színtársulat lép fel a Tolerancia Fesztiválon, beás és oláh cigányzene is hallható lesz majd, kiállítás nyílik és beszélgetést is szerveznek.

Ferkovics József -  irodavezető, Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat
“Azok a fiatalok, akik eltávolodtak a romáktól, mert nincsenek meg a régi közeledési pontok.  így ha mást nem a kultúránkat ha megismerik, akkor érdeklődjenek utánunk. Ismerjék meg, hogyan élnek a romák. Miért vannak azok a feszültségek amik vannak ebbe a társadalomban és ne olyan bűnbak nemzetnek tűnjünk elő.

Jövőre lesz 70 éves évfordulója a holocaustnak. A kormány 1.5 milliárd forinttal támogatja kulturális programok megrendezését - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az önkormányzat, a Savaria Egyetemi Központ, a Zsidó Hitközség, a Roma Önkormányzat és a Hit Gyülekezete közös pályázatot nyújt be, hogy 2014 őszén méltó módon emlékezzenek meg Szombathelyen is az eseményről.

2013. november 11.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében