Hírek

Megnyílt a jubileumi, 20. Savaria Történelmi Karnevál

2019. augusztus 23., 13:57

29 helyszínen több mint 400 program várja a látogatókat. A sort artista produkció és tüzes játék indította a Fő téren, illetve a témaparkban.

Megnyílt a jubileumi, 20. Savaria Történelmi Karnevál

A XV. Apollinaris Legio katonái, a liktorok és szenátorok bevonulásával vette kezdetét az ünnepélyes nyitóceremenónia a Fő téren.

A díszes tógába öltözött elöljárók felsorakoztak a Forum Színpad előtt, (5:25) majd a polgármester szemlét tartott a legiósok között. Rengetegen voltak kíváncsiak a karnevál nyitányára, legtöbben már nagyon várták az idei fesztivált.

"Minden látványosság, minden érdekel bennünk."

"Minden évben jártam, és szeretek itt lenni. Mi az, ami leginkább tetszett az elmúlt években a programban? Hát a koncertek."

"Vártam a karnevált, most az Adriék műsorát szeretném megnézni, meg majd a zárónapon az Anam Carások műsorára vagyok nagyon kíváncsi."

Szombathelynek gazdag történelmi múltja van, amelyre büszkék lehetünk - mondta a polgármester, majd historikus játékra invitálta a karneválozókat.

Puskás Tivadar - polgármester
"Időutazást teszünk e három nap alatt, időutazást, mely az ókorban kezdődik, és a 20. században végződik."

Kigyúlt a karnevál lángja, amely egészen a fesztivál zárásáig, vasárnap estig lobog majd a témapark katonai őrtornyában.

A Bánhegyi-testvérek vezetésével egy nemzetközi artistacsoport produkcióját láthatta a közönség elsőként a karneválon. A társulatban a cirkuszi világ nagyhírű művészei is felléptek, megmutatták, milyen ügyesen bánnak a buzogányokkal, ladbákkal, ostorral vagy épp a kerékpárral. (forgatag) Már csütörtökön este megtelt élettel a Fő tér és a Borok utcája, baráti társaságok, családok sétáltak, beszélgettek, ettek-ittak, jó hangulatban. 120-150 ezer látogatót várnak idén a karneválra.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"Két szálon indult el a szervezés, van egy visszatekintő és hagyományőrző része és egy újító része, ezt a kettőt próbáljuk összekapcsolni, új helyszíneink lesznek, ebből kettő, ami kiemelkedő, de a régi jól bevált eseményeket és helyszíneket mindenképp szerettük volna megtartani."

"Se szárnya, se lába, mégsem érsz a nyomába, mi az? Mondja a találós kérdés. De mi is az idő?"

Időgéppel Savariába címmel mutattak be idén tüzes játékot a Ferences-kertben. A történet szerint Gothard Jenő csillagász és Alexander Hartdegen tudós feltaláló közösen építenek egy időgépet a kámoni kastélyban. A tűzzsonglőrök ezt a rejtélyes kísérletet és az idő misztikumát jelenítették meg műsorukban.