Hírek

Megnyílt az idei Vasi Építészeti Biennálé

2020. december 10., 16:38

28 tabló mutatja be a legfrissebb építészeti alkotásokat. Lakó- és középületek, belső terek és kertészeti munkák is megjelennek a szakmai zsűri által kiválasztott képeken. Átadták a Rauscher Miksa-díjat is, a rangos elismerést Czeiner Gábor, Szentgotthárd nyugdíjas főépítésze kapta.

 

Megnyílt az idei Vasi Építészeti Biennálé

A sportház galériáján tervezték bemutatni, de a járványhelyzet okozta rendezvénytilalom miatt a Savaria Mozi kirakatában kaptak helyet a Vasi Építészeti Biennálé tablói. Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében felidézte Rauscher Miksa életútját, és arról beszélt: nagy szükség van ma is hasonlóan tehetséges, szabadszellemű vasi építészekre.

"Tudásuk és tehetségük szerint Rauscher Miksa nyomdokaiban járva teszik a dolgukat, és végzik a munkájukat, amire az adott viszonyok között lehetőségük van, a maximumra és a legjobbra törekedve."

A Vas Megyei Építész Kamara 2004 óta kétévente megrendezi a szemlét azzal a céllal, hogy bemutassa a nagyközönségnek a vasi építészek legújabb munkáit, és példát mutasson a szakmabelieknek.

Ábrahám Ferenc - elnök, Vas Megyei Építész Kamara
"A kiállítás célja alapvetően az, hogy példát állítson mindenkinek, építésznek, tervezőnek, építtetőnek, kivitelezőnek, aki az épített környezet javításában részt kíván venni."

A kamara 2015 óta ítéli oda a Rauscher Miksa-díjat olyan vasi építészeknek, akik sokat tettek a szakma fejlődéséért. (fotó netről) A névadó, a dualizmuskori Szombathely legnevesebb építésze, éppen 170 évvel ezelőtt született. (201117epuletek) Rauscher Miksa tervezte többek között a Fő téri Centrum áruház, a Mesevár Óvoda, a premontrei gimnázium és rendház, a kormányhivatal és a Kőszegi utca számos épületét. A róla elnevezett díjat idén Czeiner Gábor vehette át, aki 30 éven át volt Szentgotthárd főépítésze. 1940-ben Kaposváron született, a 60-as évek óta dolgozik Vas megyében, számos épület tervei születtek a keze alatt, és aktív kamarai tag.

Czeiner Gábor - ny. építész
"64 óta vagyok Szombathelyen mint építészmérnök, és az elmúlt évtizedek alatt számtalan épületet, épp a múltkor néztem meg az általam tervezett épületek listáját, 130 körüli tervet készítettem."

A tablókat január 31-ig lehet megnézni a mozi kirakatában, ezt követően vándorkiállítás formájában járják be a megye városait.