MNB - 2
MNB

Hírek

Megnyitotta kapuit a 48. Urbanisztikai Nyári Egyetem

2015. június 30., 19:59

Az őriszentpéteri tervező táborral már pénteken elkezdődött a programsorozat. Az ünnepélyes megnyitót hétfőn tartották a Megyeházán. Az idei egyetemi előadások témája az egyházak és a város kapcsolata.

Megnyitotta kapuit a 48. Urbanisztikai Nyári Egyetem

„Ismeretek gyarapításával, a tudásszomj kielégítésével foglalkozik.”

Röviden így lehet összefoglalni a közel fél évszázados múltra visszatekintő nyári egyetem legfontosabb célkitűzését. Az idei négynapos előadássorozat keretében többek között arról lesz szó, hogy milyen szerepet töltött be régen és ma az egyház a városok kialakulásában, fejlődésében.

Harangozó Bertalan – kormánymegbízott
„Ez az alkalom lehetőséget teremt arra, hogy az urbanisztikai társszakterületek képviselői az országból, a Kárpát-medencéből összegyűlve eszmét cseréljenek egymással a szakterületet érintő kérdésekben.”

A polgármester arra emlékeztetett, hogy 1777-ben a szombathelyi püspökség létrejöttével megkezdődött Szombathely városiasodása, ekkor épült meg a barokk belváros a Székesegyházzal. A város és a püspökség együttműködése hosszú időre tekint vissza, közösen ápolják a Szent Márton-kultuszt is.

Puskás Tivadar – polgármester
„A tavalyi kérést, miszerint 2016 Szent Márton-év és Szent Márton itt született Szombathelyen, akkor legyen az idei esztendőben Szent Márton a fő témája az Urbanisztikai Nyári Egyetemnek, köszönöm szépen, hogy ez meghallgatásra talált.”

Az idei nyári egyetem tematikája a Szent Márton-út magyarországi, és ezen belül szombathelyi fejlesztéseit érintő témákra épül.

Czetter Ibolya – elnök, Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület
„Az egyházi építészet jelentősége, identitásképző, a városok szellemiségét, presztizsét meghatározó szerepe vitathatlan. Bár a történelem során koronként változó koncepciók, ideológiák, politikai, gazdasági változások és egyéb hatalmi reprezentációs igények is szerepet játszottak a városkép és a térszerkezet kialakításában.”

Az előadássorozat csütörtökön pannonhalmi tanulmányi kirándulással zárul majd.