Hírek

Megnyitotta kapuit a Történelmi témapark is

2019. augusztus 23., 13:56

Castra Militaria - megnyitotta kapuit a Történelmi témapark, és ezzel a régi idők harcosainak mindennapjaiba, tábori életébe lehet belelesni. A helyszínt katonai hagyományőrzők népesítik be: gladiátorok, lovas íjászok és római legiósok hada küzd, eszik, alszik itt három napon át.

Megnyitotta kapuit a Történelmi témapark is

Katonai seregszemlével - ezzel a hagyományos ceremóniával - nyitott meg pénteken a karnevál egyik fő helyszíne, a Történelmi Témapark.

Öt római legiós alakulat vonult fel a városvezetők előtt. Öltözetükkel, felszerelésükkel képviselték az első, de a negyedik századot is. Köztük volt a XV. Apollinaris II. cohorsa, amelynek leszerelt veteránjai megalapították, és első lakóit adták Savariának. Rajtuk kívül még több hagyományőrző csoport tölti itt a hétvégéjét: a park autentikus táboroknak ad otthont, visszatérőknek és újaknak egyaránt.

Szabadfi Zoltán - szervező, Történelmi Témapark
“Idén először fog szerepelni egy olyan lovas produkció, ami eddig még nem volt, az Anda lovasharc egyesület. Illetve velük a Nyugati gyepű, akik a 10.-11. századnak a magyar vértes lovasságát jelenítik meg. Illetve az avarokat, akik ugye mint tudjuk, a magyarok előtt éltek a Kárpát-medencében. De itt lesz az Artistica anam cara is, ugye nekik egy helyes kis táboruk van, ők akik általában az esti órákat teszik nagyon tüzessé a karnevál területén.”

Már készülnek a gladiátorok az előadásaikra. Harci ruháikra sokan kíváncsiak, közel másfél tonna holmit hoznak magukkal ilyenkor.

“jelen pillanatban három korszak felszerelése is látható. A császárkor Rómájának a gladiátorsisakja, egy sisak, itt a mellvért”

Az első, 2000-es kivételével minden karneválon itt voltak, népszerűségük töretlen.

Keczkó Szabolcs (Glaber) - vezető, Collegium Gladiatorium Egyesület
“Minden évben megújulunk, tehát egy történetet hozunk. Nem egy nyers erőszak van csak a színen, hogy bejön egy pár, megöli egymást, kijön, bejön, hanem a közönség együtt tud élni a produkcióval. Mutattunk már be lázadást, a rabszolgapiactól az arénáig sztorit. Mindig van egy olyan történetszál, amire rá tudnak kapcsolódni, és hát nagyon sokszor a kezükbe adjuk a döntés jogát, ami szinte odahelyezi őket egy római gladiátor arénájába.”

A leglátványosabb programmal szombat koradélután készülnek, amikor a közönség fogadhat is a harcosokra.