MNB - 2
MNB

Hírek

Megnyitotta kapuit az 50. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

2017. július 17., 16:29

A hétfőtől csütörtökig tartó előadássorozat érinti többek között a településképek fontosságát, az országszerte zajló nagyberuházásokat, és szó esik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 című pályázatról is.

Megnyitotta kapuit az 50. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet 1968-ban hívták életre. Nagyszerűsége egyediségében rejlik - mondta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester, hiszen  fél évszázados múltravisszatekintő, civil szervezet által szervezett szabadegyetem nincs több az országban

Puskás Tivadar - polgármester
"Az idei fő téma a települések, a települések arculata lesz a fejesztések lesznek. Azért is örülök külön, hogy Szombathelyen kerül megrendezésre, hiszen ebben a témában Szombathely sok mindent tud mondani."

A jubileum alkalmából a polgármester elismerő emléklapot adott át a szabadegyetem egyik főszervezőjének, Simon Zoltánnak. A Megyeháza ilyenkor az építészek, társadalomtudósok szellemi műhelyévé válik - mondta köszöntőjében Majthényi László, majd Heckenast János Ybl-díjas építészt a Vas megyei közgyűlés elnöki érmével tüntette ki.

Heckenast János - Ybl-díjas építész
"Bízom benne, hogy a településben, az országban lesz annyi erő, belátás, és odafigyelés, hogy ezek a nyári egyetemek, igaz, hogy rendkívül megfogyatkozott létszámmal de tovább élhessenek."

A rendezvény első napján az érdelődők előadásokat hallhattak a kormányzat törekvéseiről, terveiről a település- és építésügy területén.

Kolossa József - vezető, Területrendezési és Településügyi Főosztály
"Elészítettük az 1567/2015-ös kormányhtározatot, amely már sokkla nagyobb pontosággal, 53 pontban, tételesen veszi végig az építésügyben, itt is csak az első körben megváltoztatandó ügyeket."

Szó esett továbbá az arculati kézikönyről, amelyet minden önkormányzatnak még idén el kell készíteni a saját településére vonatkozóan. Ez egyebek mellett a településképet meghatározó jellemzőket és elvárásokat foglalja össze.