Hírek

Megszaporodtak az indokolatlan áremelkedések

2020. március 30., 19:09

Az internetes portálok szerint csillagászati összegeket kérnek el a kereskedők például egy kiló burgonyáért. A szombathelyi piacon is tapasztalható csekély áremelkedés.

Megszaporodtak az indokolatlan áremelkedések

Ennyibe kerül egy kiló idared alma. A kereskedő azt mondja, hogy drágult néhány termék, de azok sem jelentősen.

Novák András - kereskedő
“Egy kicsit felmentek az árak, de nem jelentősen, az almát ugyanannyiért adjuk, mint a helyzet előtt, 300 ft, 5-600 ft körül van egy kiló narancs, a mandarin, retek és újhagyma ugyanannyiba kerül, mintha semmi nem történt volna, a zöldség, sárgarépa szintén azonos áron van, 300 ft, ezer forintért egy kiló fehérrépát, újhagymát 200 forintért adjuk, tehát nem jelentős az árnövekedés.”

A vásárlók is figyelik a standokat: kiugró változás szerintük sincs.

Németh Zoltán
“Hát tuladonképpen megmondva az igazat, persze, hogy drágultak, de különösebben nem figyelek rája, 10-20 forintok a mai világban nem olyan vészesek, nyugdíjas vagyok 13 éve, úgyhogy ezt én megszoktam.”

A kereskedőknek azonban ez a helyzet új, folyamatosan egyeztetnek egymással és a szállítókkal is - a tapasztalat azt mutatja, kezd megnyugodni a piac.

Novák Tibor - kereskedő
“Az árakban volt egy kisebb ingadozás a múlt heti, meg az azelőtt heti hatalmas kereslet az egy picit ugye érzékeltette magát, de az árak picit visszacsúsztak, és a primőr termékekből most túlkínálat van jelenleg amennyire én tudom.”

Ebben a szombathelyi kisboltban próbálják minél alacsonyabban tartani az árakat, de ahhoz, hogy hosszú távon képesek legyenek fennmaradni, muszáj alkalmazkodniuk a piac változásaihoz: most drágábban tudják beszerezni az árut.

Medgyesi-Nagy Gabirella - ügyvezető igazgató, Vasi Fortuna ABC Kft.
“Az árak körülbelül két hete kezdtek el emelkedni, a hentesáru árakra mondhatom azt, hogy egy 10-15 százalék, a tejtermékek szintén 10 százalék, meg még az édesség, ami 5-10 százelékot emelkedett.
-Miért?
-A beszállítói árváltozások miatt, egyértelműen.”

Ha valaki mégis azt tapasztalja, hogy valahol irreálisan magas áron értékesítenek egy-egy terméket, a fogyasztóvédelem 94/ 505-220-as számán munkaidőben bejelentést tehet.