Hírek

Megszűnik a rendőrségi távfelügyelet

2010. november 23., 16:51

Megszünteti a rendőrség a közintézmények, vállalkozások, magánszemélyek számára a távfelügyeleti szolgáltatását. Nem végezhetnek tovább ilyen feladatokat, ez a törvényi előírás. Az így felszabaduló erőket más feladatokra tudják felhasználni. Szerepüket magáncégek veszik át.

Megszűnik a rendőrségi távfelügyelet

Megszünteti a rendőrség a közintézmények, vállalkozások, magánszemélyek számára a távfelügyeleti szolgáltatását. Nem végezhetnek tovább ilyen feladatokat, ez a törvényi előírás. Az így felszabaduló erőket más feladatokra tudják felhasználni. Szerepüket magáncégek veszik át. A Dési-iskolában a tolvaj vagy tolvajok a tetőn lévő villámhárító oszlopával törték be az ablakot, és jutottak be az iskolába. A riasztó időben jelzett.

Kiss Péter -  igazgató, Dési Huber Általános Iskola

"A hatékonyságát abban megnyilvánult, hogy iskolánkból nem tudott elvinni semmit."

Az intézményben 15 éve kezdték kiépíteni a riasztórendszert. Eddig a rendőrséghez érkeztek a jelzések, de nemrég felmondta a rendőrség a távfelügyeltet. Azóta egy magáncéggel szerződtek. Változott a jogszabály - mondja Németh Andrea. A megyében 170 intézménynél, magánszemélynél, vállakozásnál szüntetik meg a távfelügyeletet.

Németh Andrea - rendőr százados, Bűnmegelőzési Osztály, VMRFK

"Ez azt jelenti, hogy a közterületen több rendőr lesz szolgálatban. Ez állampolgári igény is volt."

December 1-jével veszik át a vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozások a rendőrség szerepét. Vas megyében több cég is dolgozik ezen a területen. Az elmúlt hetekben egyre többen keresték meg őket, és érdeklődtek a lehetőségekről.

Szücs Gábor - ügyvezető, Vasi Nyugalom Kft.

"Én arra számítok, hogy a közvetlen megbízóink száma 15-20%-kal fog növekedni."

A rendőrséghez évente mintegy 1500 riasztás érkezett a távfelügyeleti rendszereken keresztül. Szakemberek azt mondják: azzal, hogy a vagyonvédelemmel foglalkozó cégek veszik át a rendőrség feladatát, a hatékonyság nem fog csökkenni. Jelzés esetén a város bármely pontjára 7-8 perc alatt kiérnek és intézkednek.