Hírek

Megszűnt a deviza alapú jelzáloghitel

2010. augusztus 17., 17:22
Hétfőtől már nem lehet deviza alapon jelzáloghitelt felvenni. A kormány azért döntött így, mert az elmúlt hónapok árfolyamváltozásai miatti törlesztőrészlet-növekedések következtében több százezer ember került kilátástalan helyzetbe.
Megszűnt a deviza alapú jelzáloghitel

A szakemberek szerint, mivel a további eladósodás a nemzeti devizában történik, nem lesz árfolyamkockázat. Egyelőre azonban még sok a nyitott kérdés: például, hogy mi lesz a már elindított devizahitel ügyintézéssel. Az ingatlanpiacon fellendülést várnak a szakértők.

"Amikor felvettem ezt a kölcsönt, akkor senki sem gondolt a válságra." Ezt mondta néhány hónapja egy szombathelyi férfi, miután lakásvásárlásra felvett hitelének havi törlesztőrészlete, a svájci frank árfolyamváltozása miatt 50 ezer forinttal nőtt.

Niksz Imre
"Most még nincs elmaradásom. Pont azon a határon vagyok, hogy most még ki tudom fizetni, de ha ennél feljebb megy, akkor teljesen padlón leszünk. "
Több százezren kerültek hasonló helyzetbe az elmúlt hónapokban Magyarországon.

Akik ingatlant vásároltak, jórészt frankban vagy euróban vettek fel korábban hitelt - mondja az egyik szombathelyi ingatlanközvetítő ügyvezetője. Véleménye szerint a forint alapú hitelek legnagyobb előnye az lesz, hogy a vásárlók számára kiszámíthatóbbá válik a havi törlesztés. Az elmúlt hetekben egyébként egyre többen érdeklődtek az irodában is az új és használt lakások iránt. A szakember véleménye szerint az ingatlanpiac fellendüléséhez a mostani döntésen kívül még szükség lenne néhány kormányzati intézkedésre.

Heckenast István, ügyvezető - Heckenast Ingatlanközvetítő Kft.
"Egy esetleges szocpol, valamilyen formájú visszaállítása, akkor az újabb lendületet adhat a lakáspiacnak. A harmadik elem, hogy valamilyen szinten az új lakás támogatás: akár úgy is, hogy építkezésekhez, vagy ehhez való hitelfelvétel kedvezőbben alakul, az élénkíti a lakáspiacot. "

A pénzügyi tanácsadó azt is elmondta, hogy a bankok már korábban megszüntették a devizahitelezést, mert nem vállalnak felesleges kockázatot. A múlt évi mélyponthoz képest a tapasztalatok szerint egyre többen vágnak bele hitelfelvételbe.

Herczeg László, csoportvezető - AWD Magyarország Kft.
"Most egy kicsit megnyugvást hozott ez, hogy nincs nagyon más választásuk. Megvan, hogy forintban lehet felvenni a kért összeget. Semmilyen ellenállás nincs. Azt mondhatom, az ügyfelek ugyanolyan normálisan kezelik ezt a témát: jó, akkor most forintban fogjuk felvenni a hitelt. "

A kormány döntése nem visszamenőleges hatályú. Így a korábban elindított devizahitel-kérelmek bejegyezése folyamatos a bankoknál.