Hírek

Megújul a Képtár

2017. december 06., 16:18

Mintegy 1 milliárd 420 millió forintból újul meg a Szombathelyi Képtár épülete. Az uniós támogatásból helyrehozzák a tetőt és a homlokzatot, korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket, parkosítják a környéket. A cél egy 21. századi igényeknek megfelelő kultúrközpont kialakítása.

Megújul a Képtár

Évente 15-20 időszaki kiállításnak ad otthont a Szombathelyi Képtár. Az 1985-ben megnyílt épület azonban már nem felel meg a mai kor követelményeknek, kívül-belül korszerűsítésre szorul. Egy uniós pályázatnak köszönhetően rendbe teszik az épület tetőszerkezetét, megújítják a homlokzatot, korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket és parkosítanak – jelentették be sajtótájékoztatón. A hosszabb távú cél egy múzeumi negyed kialakítása.

Puskás Tivadar polgármester
„Az egyik része a Képtár épülete, illetve annak udvara. A másik az Iseum az udvarával, épületeivel együtt és a harmadik része – ez a modern városok programból finanszírozódik – a volt Éva-malom helyén kialakítandó kiállító tér.”

Itt a Shrammel-gyűjtemény kap majd helyet, de a jövőben több nagyszabású kiállítást is szerveznének a megújult épületbe.

Koczka Tibor alpolgármester
„Ez egy nagy lehetőség, viszont az a mi felelősségünk, városvezetőké, kulturális programok szervezéséért felelős vezetőké, hogy ebbe utána olyan programokat vigyünk be, hogy ne csak a turistákat csábítsuk ide, ne csak csupán turisztikai attrakció legyen, hanem a szombathelyiek is érezzék magukénak a képtárat és évente akár többször is ellátogassanak oda.”

Az 1, 42 milliárdos beruházásról szóló támogatási szerződést ünnepélyes keretek között írta alá Puskás Tivadar polgármester és Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas megyei igazgatója. Ezzel megkezdődik az előkészítő munka, a projekt befejezési határideje 2020. március vége.