Hírek

Megújul a papi sírkert a Jáki úti temetőben

2018. szeptember 19., 14:10

Mintegy ötvenen nyugszanak itt a szombahelyi egyházmegye papjai közül, sokuknak már nem él hozzátartozója, aki gondozni tudná a nyughelyét.

Megújul a papi sírkert a Jáki úti temetőben

Nagy munka zajlik a Jáki úti temetőben, a ravatalozó melletti sírköveket tisztítják és festik a szakemberek.

Bakonyi Gábor - munkatárs, Vas Megyei Temetkezési Kft.
“Magas nyomásúval mosunk sírt a papi sírkertben. Egyszerű a feladat, de ha több sír van, akkor nehéz, úgyhogy próbálkozunk vele!”

Itt az egyházmegye papjai nyugszanak - köztük egyetlen püspökkel, aki a megszokott gyakorlat, a székesegyházi temetés helyett plébános és kanonok testvérei között akart végső nyugalomra lelni.  A sírkertet legutóbb két éve újították fel.

Kiskós Ferenc - ügyvezető igazgató, Vas Megyei Temetkezési Kft.
“Akkor vettük észre azt is, hogy a Winkler püspök úrnak a sírja megsüllyedt, ezért szét kellett bontanunk, és új alapra helyeztük ezt a síremléket is. Most - tavaly még nem volt olyan elhasználódott ezeknek a síroknak az állapota - úgy gondoltuk, hogy ezt a tisztító munkát ismét el fogjuk végezni.”

Emellett a keresztet is rendbehozzák, teljes felújítás vár rá. A Vas megyei Temetkezési Kft. elsődleges feladata a temetésszolgáltatási tevékenység és a sírkert üzemeltetés, a papi sírkert gondozása nem - ennek ellenére a dolgozók szabad idejükben ezt rendbe teszik.

Fekete Szabolcs Benedek - irodaigazgató, Püspöki Hivatal
“Megleptek bennünket, ez önálló kezdeményezés volt, hogy a papi sírkertet rendbe teszik, felújítják. Ez itt a Jáki úton szemlátomást, amikor ide valaki bejön, látja, hogy itt van a papi sírkert, kicsit elhanyagolt állapotban, hiszen sok atyának a hozzátartozója már nem él, úgyhogy nagyon örülünk ennek, hogy szívügyüknek tekintik.”

A munkálatokat két hete kezdődtek és várhatóan jövő héten be is fejeződik az ötven síremlék tsiztítása, felújítása.