Hírek

Megújul a Romkert

2017. október 18., 16:41

Szombathelyen található Közép-Európa legnagyobb római- kori összefüggő mozaikja. Az ezt védő épület felújítása mára halaszthatatlanná vált. Mintegy 1,2 milliárd forintnyi európai uniós forrásból ez és a Romkert turisztikai fejlesztése is megvalósul.  A látványterveket már a közgyűlés és a Műemlékvédelmi Tanácsadó Testület is elfogadta.

Megújul a Romkert

Néhány nappal ezelőtt adták át a Romkerten átvezető sétányt. A terület rekonstrukciója folytatódik.

Puskás Tivadar polgármester
„Szombathely újabb fejlesztésének állomásához érkeztünk és ennek a pénzügyi alapját sikerült nem is megteremteni, hanem már aláírni”

A Terület és Településfejlesztési Programban 1,2 milliárd forintnyi támogatást nyert a város egy új védőépület megépítésére, amely az ókori Aula romjai fölé emelkedik, és megidézi a hajdani épület méreteit. A beruházás tartalmazza a Romkert turisztikai fejlesztését, modern technikai eszközökkel történő bemutatását is. A támogatási szerződést Puskás Tivadar polgármester és Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója írta alá. A fejlesztést a körzet képviselője is üdvözölte.

Takátsné Tenki Mária – önkormányzati képviselő
„A legfontosabbnak én a mozaikpadlót tartom, hiszen az utolsó pillanatban vagyunk Szombathely egyik kiemelt régészeti leletének megmentésére, restaurálására. A kultúra és a kulturális örökség megőrzése, valamint a turizmus fejlesztése a célja ennek a beruházásnak”

A Lux Kálmán által tervezett védőépület beázik és a vizesedés károsítja a mozaikot, amit ezért  felszednek és elszállítanak.

Csapláros Andrea – múzeumigazgató
„Ezek a Pásztor utcába fognak kerülni és ott a konzerválásuk megkezdődik, de maga a rekonstrukció csak akkor történhet meg ténylegesen -rekonstrukciós elképzelések már vannak – amikor maga az épületet is tudjuk, hogy hogy fog kinézni, amikor az építész megálmodja, hogy hogy fog ez kinézni, mert ez a legfontosabb, ami a visszakerülését fogja majd jelenteni ennek a mozaiknak”

Az új, közel 2000 négyzetméteres védőépület várhatóan 2020 nyarára készül el.