Hírek

Megújulnak a kollégiumok

2017. január 16., 16:00

Közel 215 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum két szombathelyi kollégiumának energiahatékonysági korszerűsítésére. A munkálatok várhatóan már a héten elindulnak.

Megújulnak a kollégiumok

"A szigetelése nem jó, tehát már újonnan sem volt tökéletes, azóta sokat használódott, valamint a fa anyagát az esővíz, a viharok ezt megdolgozták, és néhány helyen rothad szét a fa."

A több mint 20 éve épült Savaria Szakgimnázium kollégiumi nyílászáróinak rossz állapotát mutatja az intézmény vezetője.

Sümegi Tamás igazgató, Savaria Szakgimnázium
“A héten megkezdődik egy felújítás összesen 64 millió forintos keretből. Ez a felújítás egy energetikai felújítás, ami azt jelenti, hogy az összes nyílászárót kicserélik a kor követelményeinek megfelelő 3 cellás nyílászárókra.”

A mosdókat az elmúlt év tavaszán újították fel, fürödni azonban a diákok csak turnusokban tudnak, a jelenlegi bojleres vízmelegítésnek túl kicsi a kapacitása. A pályázatnak köszönhetően ezen napkollektorokkal segítenek majd. A Hollán Ernő kollégium teljes homlokzata, a födém és a tetőszerkezet is új szigetelést kap.

"Nehezen is nyílik, nagyon nagy a hőveszteség, nagyon sok levegőt ereszt be, rossz állapotban vannak, ezek mind bukó-nyílóra lesznek cserélve."

A Puskás Tivadar Szakgimnázium kollégiumának külső nyílászáróit is kicserélik, és hőszigetelik az épületet. A Berzsenyi Dániel Kollégium 40 éve épült. A tetőre, amellett, hogy kiegészítő szigetelést kap, napelemes rendszer kerül. Így itt is megújuló energiaforrással csökkentik az áramköltségeket.

Horváth Ádám projektmenedszer, Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum
Jelenleg a nyílászárók legyártatása folyik. A Hollán kollégiumban nem sokára el is kezdik beszerelni. De az érdemi munkák, főleg ami a külső hőszigetelést és a tető hőszigetelést érintik, azok majd a jobb idő bekövetkeztével fognak elindulni.

A két kollégium energiahatékonysági fejlesztésével várhatóan október végére készülnek el.