Hírek

Megújuló orvosi rendelők

2010. május 25., 19:06
Modernizálják az orvosi rendelőket több vasi településen. A Regionális Operatív Program pályázatán négy önkormányzat nyert mintegy 150 millió forintot épületek felújítására, eszközbeszerzésekre.
Megújuló orvosi rendelők

Toronyban az 1930-as években építették az orvosi rendelőt és hozzá a szolgálati lakást. A rendelőt 21 éve újították fel utoljára, a szolgálati lakás viszont öt éve üresen áll: jelenleg raktárként használják.

Az Egészségházban nemcsak orvosi rendelők lesznek, hanem a patikát is beköltöztetik. A polgármester azt mondja, az átalakítás már időszerű volt, hiszen egyre többen élnek a faluban, és igény van a korszerű egészségügyi ellátásra.

Joó Imre, polgármester - Torony
"A váróhelyiségek is kicsik, a rendelők is felújításra szorultak volna. A képviselőtestület tavaly decemebrben határozott úgy, hogy pályázunk."

És nyertek, méghozzá 49,5 millió forintot. Az Egészségház kialakítása mellett korszerű műszereket is vásárolnak majd. A védőnők szerint a fejlesztéseknek köszönhetően tarthatnak majd itt szűréseket, egészségügyi előadásokat és a jelenlegi, napi 70-80 betegnél is többet tudnak majd ellátni.

Joó Béláné, körzeti betegápoló
"Szebb környezetben, jobb ellátást tudunk biztosítani nekik. Külön kezelő hely lesz, ahol kötözést, vérvételt, EKG-t is el tudjuk végezni, nem zavarjuk ezzel az ellátást."

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ősszel megkezdődhet az építkezés és egy év múlva nyitja meg kapuit az Egészségház Toronyban.

De nemcsak Toronyban, hanem Nardán, Oszkón és Szentgotthárdon is végrehajtanak egészségügyi fejlesztéseket, korszerűsítik az orvosi rendelőket. Erre a célra 145 millió forintot nyert a négy vasi település a Regionális Operatív Programban.

Stánitz Éva, kistérségi tisztifőorvos szerint a cél az lenne, hogy a településeken az egészségügyi fejlesztéseket az ún. közösségi egészségügyi ellátás irányába hajtsák végre.

Dr. Stánitz Éva, kistérségi tisztifőorvos - ÁNTSZ
"Ahová minden alapellátási egység belefér háziorvos, védőnői, fogászati, de célszerű a civil szervezeteket is odaengedni."

Legutóbb múlt héten pénteken adtak át Egészségházat. Gencsapátiban 50 millió forintból alakították ki a település új, korszerű egészségközpontját.