Hírek

Megújult a Szombathely történelmét bemutató falfestmény

2016. május 24., 16:15

A korszerűsítés a Szent Márton-Emlékév jegyében, az önkormányzat hozzájárulásával és civilek bevonásával valósult meg.

Megújult a Szombathely történelmét bemutató falfestmény

A belváros szívében, a VAOSZ-udvarban mintegy 1000 négyzetméternyi felületű tűzfalon látható alkotás 2000-ben készült, azóta azonban leromlott az állapota. A felújítási munkálatok kivitelezéséhez mások mellett Puskás Tivadar polgármester is hozzájárult, aki képviselői keretének egy részét ajánlotta fel erre a célra.

Puskás Tivadar - polgármester
"Jelentősége az, hogy egy tűzfalon, Szombathely 2000 éves történetének különböző képeit láthatjuk . Ez azt jelenti, hogy 25 képben foglalja össze Szombathely történetét a 2 évezred alatt."

A falfestmény felújításához a körzet képviselője is hozzájárult, aki a Szépítő Egyesületet bízta meg a munkálatok koordinálásával. Takátsné Tenki Mária szerint ez a projekt az önkormányzat, a civilek és a diákközösség mintaprogramja.

Takátsné Tenki Mária - körzeti képviselő
"Azt kértem tőlük, hogy működjenek abban közre, hogy diákközösségi munkával, a Hefele-iskolával és a saját erőforrásukkal újítsák meg ezeket a bemutatótáblákat, ami Közép-Európa szinte legnagyobb falfestményének bemutatói."

Feladatát az immár 130 éves Szépítő Egyesület maradéktalanul teljesítette, ennek köszönhetően új külsőt kaptak azok az installációk is, amelyek segítségével az ide érkező vendégek megismerkedhetnek a 2000 éves város múltjával.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
"Hosszas kutatómunka után eljutottunk odáig, hogy megtaláltuk Navratil Ferenc urat, aki már nem Szombathelyen lakik, aki 2000-ben ezeket a táblákat csinálta. Felvettem vele a kapcsolatot és nagyon nagy örömmel fogadta, hogy megkerestük és megtaláltuk, így indult az együttműködés."

A korszerűsítésnek még nincs vége, hiszen az Egyesület tervei alapján QR-kódos jelzés is készül az információs táblákhoz, bízva abban, hogy még többen felkeresik a Szombathely 2000 éves történetét felidéző monumentális falfestményt.