MNB
MNB - 2

Hírek

Megújult a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár belső tere

2016. március 08., 15:39

Az épületet Veres András megyéspüspök áldotta meg hétfőn. Az ünnepi alkalommal mutatta be Zágorhidi Czigány Balázs a levéltár munkatársai által összeállított „Mennyekbe fölvett Királyné...” című forráskiadványt.

Megújult a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár belső tere

A nagypréposti palotának épült Eölbey-házat Hefele Menyhért tervezte 1794 körül. 1945-ig egyházi tulajdonban állt, majd államosították, ezután ide költözött a városi adóhivatal, majd itt működött a zeneiskola, később a forradalmi múzeumnak adott helyet. A rendszerváltozás után kapta vissza az egyházmegye, és a karitász központja lett a ház. 2007 óta pedig levéltárként funkcionál. A közeljövőben tervezik a homlokzati felújítást és az épületbővítést is, hiszen egyre gyarapodik az ide kerülő iratmennyiség.

Veres András - megyéspüspök
“Nagyon megérett már ez az épület a felújításra, hisz akik jártak a levéltárban,  tudják, hogy egy nagyon régi épületről, az Eölbey-házról van szó, ami a földszintjén nagyon vizes is, és méltatlan volt, és káros is az itt tartott iratállománynak ez a nedves páratartalom.”

A Mária-tisztelet egyházmegyei emlékeit veszi számba a „Mennyekbe fölvett Királyné...” című forráskiadvány.

Rétfalvi Balázs - levéltáros
“1950-ben a Mária-évet ünnepelte a katolikus egyház, és ennek kapcsán Rómában indítottak egy nagy projektet, aminek az volt a célja, hogy a világegyház minden  egyházmegyéjéből összegyűjtsék a Mária-tiszteletre vonatkozó emlékekeket. És ez a felhívás Szombathelyen is meghallgatásra talált, és elindult egy gyűjtés.”

A plébániák területén található, Máriának szentelt templomokról, az életét megjelenítő képzőművészeti, irodalmi, zenei alkotásokról, a Mária-kultusz nyomairól és a tiszteletére szánt búcsújárásokról, ájtatosságokról érkeztek listák, de a zaklatott történelmi időben az összegyűjtött anyag szerkesztésére nem jutott ideje Bőle Kornél domonkos szerzetesnek. A most napvilágot látott forráskiadvány a beküldött dokumentumokat teljes terjedelmükben közli, de javított helyesírással, a latin szövegek magyar fordításával, valamint fogalomtár, név- és helymutató, válogatott bibliográfia is segíti az olvasóknak az eligazodást.