Hírek

Megváltozik a kulturális közalkalmazottak jogviszonya

2020. július 29., 20:45

Váratlanul érte áprilisban a kulturális intézmények dolgozóit a bejelentés, hogy november 1-jétől már nem közalkalmazottak lesznek, hanem a Munka törvénykönyve vonatkozik rájuk. Az erről szóló hivatalos tájékoztatást ezekben a napokban veszik át a könyvtár, a múzeum, a levéltár, az AGORA, a Mesebolt Bábszínház és a szimfonikus zenekar dolgozói.

Megváltozik a kulturális közalkalmazottak jogviszonya

A jogviszony átalakulása lényeges változásokkal jár: megszűnik az előmeneteli rendszer, azaz a 3 évenkénti fokozatugrás és illetménynövekedés, nem lesz 50 százalékos utazási kedvezmény, rövidül a felmondási idő, 5 év elteltével pedig a magasabb összegű végkielégítésre és a jubileumi jutalomra sem számíthatnak az érintettek. A dolgozókkal október végéig kell megkötni az új munkaszerződéseket, az erre vonatkozó ajánlatot két héten belül kapja meg mindenki.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Az ajánlatban, amely a munkavállaló részére készül, a munkabér tekintetében hátrányosan nem érintheti a munkavállalót, és ez arra értendő, hogy nem lehet kevesebb a megajánlott bér, mint amelyre október 31-ig a Kjt. szerinti illetményében jogosult lenne.

Áprilisban a minisztérium közleményében még 6 százalékos béremelést ajánlott a kulturális szférában dolgozóknak, de a jelenlegi információk szerint ez mégsem épül be a bérekbe.  

Horváth Zoltán - igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
Azért vagyunk nehéz helyzetben viszonylag, mert a kollégák több diplomával,  akár 40 év munkaviszonnyal is, nagyon sok esetben sajnos csak a garantált bérminimumot kapják meg, ami meglehetősen alacsony, nagyjából 150 ezer nettós összegről van szó, ennél lejjebb természetesen nem is szeretnénk, de nem is tudunk menni, följebb pedig egyszerűen nincs jelen pillanatban mozgásterünk.

Érzékenyen érinti a dolgozókat a szabadságok alakulása is: a könyvtárban például úgy számolnak, hogy ez is csökken, átlagosan évi 5-6 nappal. A szakszervezetek és a közalkalmazotti tanácsok véleménye szerint az átalakulás kifejezetten hátrányos a számukra, hiszen megszűnnek azok  a kedvezmények, amelyek eddig kompenzálták valamelyest a rendkívül alacsony fizetéseket, a bérek növekedésére pedig nem látnak esélyt.