Hírek

Megváltozik a város centrumának arculata

2015. július 02., 17:01

A 48. alkalommal megrendezett Urbanisztikai Nyári Egyetem szerdai programjának keretében mások mellett Kuslits Tibor, Szombathely főépítésze tartott előadást a 2016. évi Szent Márton évre vonatkozó városi előkészületekről.

Megváltozik a város centrumának arculata

Ez az az úgynevezett Szent Márton-tengely, amelynek mentén a jövőben átalakul Szombathely belvárosa. A főépítész előadása keretében egy képzeletbeli utazásra invitálta a hallgatóságot. Ebből kiderült, hogy a Romkert gyalogos átjárhatóságának biztosítása, továbbá a Székesegyház és az előtte elhelyezkedő Mindszenty tér átrendezése is szerepel a fejlesztési programban.

Kuslits Tibor – szombathelyi főépítész
„A Püspöki Palota például egészen más képet fog mutatni mint most. Beletartozik ebbe a közvetlen környezetbe a Smidt Múzeum is, ahol a szombathelyiek már jól láthatják, milyen munkálatok folynak, ehhez még egy kis területi bővítés is tartozna. Az elképzelések szerint ez a kiállítás működtetésének komfortját javítaná.”

Keleti irányban továbbhaladva következik a projekt talán legnagyobb kihívása, a Berzsenyi tér átépítése. Emellett a Savaria Múzeum és a környéke közel 1,8 milliárd forintból kaphat új arculatot a tervek szerint.

Kuslits Tibor – szombathelyi főépítész
„A Szent Márton templom ugyancsak megújításra vár. Ez két dolgot jelent: egyrészt magának a templomnak a felújítása, amire vonatkozóan a domonkosok által készített terveket hónapokkal ezelőtt vizsgálta már a műemléki tervtanács és hozzátartozik az is, hogya templom előtti tér képe meg kell hogy változzon.”

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi közlekedési területet több mint 9 milliárd forintból egy befogadó térré alakítják a zarándokok számára. A szakember elmondása szerint a fejlesztések várhatóan nem befolyásolják majd drasztikus mértékben a közlekedési rendet.