MNB - 2
MNB

Hírek

Megváltoznak a gyógyszerek rendelésének és kiadásának szabályai 2012-ben

2012. január 10., 15:28

Már január elejétől az orvos egy vényen egyszeri kiváltásra  legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet a páciensnek. Indokolt esetben ezután is felírhat hosszabb időre elegendő gyógyszert, de a vényen fel kell tüntetni, hogy a beteg mikor válthatja ki azt.

Megváltoznak a gyógyszerek rendelésének és kiadásának szabályai 2012-ben

Vérnyomás és vércukorszint mérés, majd a gyógyszerek felírása sem maradhat el. A Jáki úti orvosi rendelőben ma Híradónknak azt mondták, hogy a gyógyszerfelírással kapcsolatos rendeletmódosítások inkább csak adminisztratív jellegűek.

Dr. Legli Veronika, háziorvos, Jáki úti orvosi rendelő
„Eddig három hónapra írhatunk fel a betegek számára gyógyszert jelen módosítás szerint 30 napra elegendő gyógyszert írhattunk fel egy vényre és további feliratot pedig egy dátummal kell ellátni, amiben jeleznünk kell, hogy a beteg mikor válthatja ki a gyógyszerét. Tulajdonképpen akkor most is három havi gyógyszert írunk fel, csak jelezzük a vényre, hogy a recept mikor váltható ki."

Gyógyszerekért állnak sorba az egyik szombathelyi patikában.  Az új szabályok értelmében:  ha az orvos a szájon át szedhető gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy az meddig elegendő, a gyógyszerésznek  akkora egységet kell adnia a gyógyszerből, ami az adagolás szerinti 30 napra elegendő mennyiséghez a legközelebb áll.

A gyógyszerrendeléssel és kiadással összefüggő változások a már korábban felírt receptekre nem vonatkoznak.

Ferenczyné dr. Monostori Zita, szakgyógyszerész, Rókus Gyógyszertár
 „A korábban felírt vényekre a változások nem vonatkoznak, a recept érvényességi idején belül ugyanazok a jogszabályok érvényesek, amik korábban érvényben voltak, tehát ugyanúgy válthatók ki. Január 4-vel, február elsejével, március 1-jével, illetve április 1-i hatállyal több lépcsős rendszerben fognak érvénybe lépni a rendelkezések részei."

A szakgyógyszerész szerint a változások az orvosok és a patikusok számára sem kedvezőek, mert növelik az adminisztrációs terhet, a pácienseknek pedig gyakrabban kell felkeresniük receptfelírás - és kiváltás miatt az orvosukat, gyógyszerészüket.