Hírek

Megyei felmérés készült, mire lenne szükségük a településeknek a szociális hátrányok leküzdéséhez

2020. december 15., 23:05

Vas megye 215 településén mérték fel az elmúlt három évben azokat a gondokat, amelyek a szegénységben élők, hátrányos helyzetűek életét nehezítik. Uniós támogatással 75 millió forintot költöttek a projektre. A feltárt hiányosságok ismeretében a jövőben a fejlesztési források elősegíthetik az esélyegyenlőség megteremtését, a szegénység csökkentését. Ma online projektzárón beszéltek az eredményekről.

 

Megyei felmérés készült, mire lenne szükségük a településeknek a szociális hátrányok leküzdéséhez

A megye valamennyi településén problémákat kerestek a projekt keretében. Azt kutatták, hogyan tudnának segíteni különböző feljesztésekkel a szegénységben és kirekesztettségben élőkön. Azért hogy mindenki egyenlő eséllyel jusson például egészségügyi ellátáshoz, vagy óvodai-, iskolai neveléshez.

Kondora Bálint - alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
Ha a megyét nézzük, a megyét tekintjük egységként, akkor láthatjuk, hogy vannak elmaradottabb, vannak kevésbé fejlett részei neki. Említhetnénk a Vasi hegyhátat, a Kemenesalját, az Őrség eldugott részetit. És nem csak területileg, hanem bizony társadalmilag is vannak olyan részek, ahol érdemes beavatkozni.

Szükség van-e óvodára, bölcsődére, hogy a településen élő szülők el tudjanak járni dolgozni? Van-e elérhető közelségben orvosi rendelő, vagy az alkoholproblémákkal küzdőknek bármilyen segítség. Egyáltalán, milyen kiút van a szegénységből, milyen lehetőség van az esélyegyenlőség megteremtésére az elmaradottabb területeken - erről tartalmaz fontos információkat a megyei felzárkózási út térkép, amely a felmérés eredményeit foglalja össze.

Balázsy Péter - megyei jegyző
“A következő ciklusnak a fejlesztési tervezését is jól megalapozza az az információhalmaz, az a bázis, ami ennek keretében keletkezett itt a megyében. És arra készülünk  a megyei önkormányzattal, hogy a következő ciklusban még nagyobb eredményeket elérve még közelebb tudjuk vinni ahhoz a megyét, hogy nagyjából hasonló fejlettségi szinten, a legkisebb településen is minőségi szolgáltatások, minőségi infrastruktúra várja az ottélőket.”

A Megyeházán jórészt azon dolgoznak, hogy az uniós pénzből, Vas megye területén megvalósuló fejlesztéseket előkészítsék a következő költségvetési ciklusra.