Hírek

Ülésezett a megyei közgyűlés

2010. június 25., 16:11
Módosította a megyei közgyűlés a 2010-es költségvetését a pénteki ülésén. A képviselők több mint 20 napirendet tárgyaltak. Beszámolót hallgattak meg a Képtár elmúlt ötéves működéséről, a nemzetiségi nyelvoktatás helyzetéről és két intézmény igazgatói álláshelyére pályázatot írtak ki.
Ülésezett a megyei közgyűlés

Harmadszor módosította már a megyei közgyűlés az ezévi költségvetést. Többlettámogatást igényelt például a szimfonikus zenekar. Nekik 10 millió forintos segítséget ígért a megyei önkormányzat. A gondot az jelenti az elnök szerint, hogy a normatívák csökkenése miatt sok intézmény kér segítséget, de az önkormányzatnak is csökkennek a bevételei. Spórolni pedig már ők sem tudnak többet.

Kovács Ferenc, elnök - Vas Megyei Közgyűlés
"Én remélem, hogy a kormány vagy a normatíva vagy személyi jövedelemadóból visszajuttat valamennyit támogatás formájában, és az önkormányzatnak ezt a kieső bevételét pótolni fogják."

Tavaly mintegy 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a megyei önkormányzat kistelepüléseknek, fejlesztési pályázatok önerő-kiegészítéséhez. A területfejlesztési bizottság elnöke elmondta: két fordulóban, 91 önkormányzat kapott ilyen segítséget. 

Kiniczky István, elnök - Területfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság
"A lehetőség megszerzését segítette. Nagyon komolyan sikerült hozzájárulni, hogy az eu-s forrásokhoz érdemben hozzájussanak a kistelepülések."

A Markusovszky kórház húsz, ún. aktív ágy átcsoportosításához kérte a közgyűlés jóváhagyását. A fekvőhelyek a Neurológiára és a Szülészet-Nőgyógyászatra kerülnek, olyan osztályokról, ahol kevesebb a beteg, kisebb a kihasználtság. Plusz forráshoz ezzel nem jut a kórház.

Prof. dr. Lakner László, elnök-vezérigazgató - Vas Megyei Markusovszky Kórház
"Lényegében semmit nem jelent. Csak azt a tarthatatlan helyzetet, hogy az egyik osztály a kis ágyszám miatt nem tud betegeket felvenni, annak sokkal könnyebb lesz a helyzete. A betegeknek jobb lesz."

A közgyűlésen szó esett arról is, hogy két intézmény, a Szombathelyi Képtár és az MMIK igazgatóinak megbizatása lejárt. E két álláshelyére pályázatot írtak ki.