MNB
MNB - 2

Hírek

Megyei Polgárőr Napot tartottak a hétvégén

2012. június 11., 16:59

Csapatversenyek, kispályás labdarúgó-bajnokság, közlekedésbiztonsági verseny és számos szórakoztató program várta az érdeklődőket. Ezúttal az idén 10 éves jubileumát ünneplő táplánszentkereszti egyesület rendezhette meg a hagyományos összejövetelt. Az eseményen kitüntetésekkel jutalmazták a legaktívabb polgárőrök munkáját.

Megyei Polgárőr Napot tartottak a hétvégén

Kapui János, a táplánszentkereszti egyesület munkatársa arany érdemkereszt kitüntetést vehetett át a polgárőr napon.

Kapui János titkár, Táplánszentkereszti Polgárőr Egyesület
"Együtt vagyunk elnök úrral 10 éves alapító tagok, én a titkára vagyok az egyesületnek 10 éve. Ebben volt jó is, rossz is. Ami az én dolgom elsősorban az, hogy a gazdasági ügyeket és ezzel kapcsolatos dolgokat intézek."

A táplánszetkereszti polgárőr egyesület 10 évvel ezelőtt 42 taggal alakult meg, most 15-en vannak. Korábban a randalírozók és a besurranó tolvajok sok munkát adtak a polgárőröknek, de kemény munkával sikerült csökkenteni az esetek számát

Kajcsos Lajos elnök, Táplánszentkereszti Polgárőr Egyesület
"Azokat sikerült kiszűrnünk, jelenleg ha 1-2 idegen megfordul a faluba, vagy egy idegen autó, akkor már szólnak is a faluba, hogy láttak egy fehér furgont rossz vast gyűjt, vagy piros furgont és akkor ha itthon vagyunk, vagy valakit elérek, egyszerre kimegy és eltávolítjuk a faluból."

Idén elnyerték a polgárőrnap megrendezésének jogát is. Újdonságként megszervezték az akadályversenyt, amelyen a résztvevőknek a hagyományos feladatokon túl  a lángokkal is meg kellett küzdeniük.

A csapattagok erőnlétét és gyorsaságát is próbára tette a feladatsor. A versenyek után táncos és könnyűzenei produkciók szórakoztatták a résztvevőket.

Bár a rossz idő tető alá kényszerítette a vendégeket, mégis sokan voltak kíváncsiak a Körmendi Kutyasport Centrum bemutatójára.
A rendezvény során egy képzést is tartottak a polgárőröknek, mert az új civil törvény új feladatok elé állította az egyesületeket. Május végéig pénzügyi beszámolót és közhasznúsági jelentést kellett készíteniük a polgárőröknek is.

Krug Gusztáv elnök, Vas Megyei Polgárőr Szövetség
"Aki ezt nem tette meg, az nem részesülhet állami támogatásban. Ezzel olyan kellemetlen helyzetbe hozhattuk volna a polgárőr egyesületet, ha nem vagyunk elég körültekintőek és nem hívjuk fel a figyelmet, hogy ezt mindenki oldja meg, hogy nem lenne anyagi bázisuk a további munkához."

Az elnök szerint a későbbiekben több figyelmet kell majd fordítaniuk az adminisztrációra is, mert - különösen a kisebb településeken - meghatároző közösségépítő szerepet töltenek be a civil mozgalmak.