Hírek

Méheltávolító műtét élőben

2019. október 18., 14:59

Szülészet-nőgyógyászat témában tartottak továbbképzést szakorvosoknak a Markusovszky kórházban. Az előadások után élőben követhettek egy méheltávolító műtétet a résztvevők - az így bemutatott módszer már elérhető, de még nem mindenhol terjedt el.

Méheltávolító műtét élőben

Száznál is több orvos követhette élőben egyszerre azt a bemutató műtétet, amelyet a Szombathelyi Televízió által kiépített videorendszer segítségével közvetítettek egy továbbképzés keretében a kórházban. Egy daganatos beteg méhét távolították így el - újszerű módszerrel.

Szabó István - egyetemi docens, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
“A laparoszkópia most már húsz éve rengeteg műtéti lehetőséget adott az orvosok kezébe. Nagyon sok hasi műtétet tudunk ezzel pótolni. Minimál invazív beavatkozásról van szó, ami azt jelenti, hogy néhány pici lyukon keresztül végezzük el azokat a műtéteket, amiket korábban nagyon nagy vágásokkal. Egyre fontosabb és egyre nehezebb műtéteket tudunk elvégezni. És most már az onkológiai műtéteknél tartunk.”

A műtét alatt interaktív kapcsolat élt az operáló orvos és a konferencia közönsége között, akár kérdezni is lehetett közben.

A továbbképzés lényege az, hogy a kollégák lássák, milyen új lehetőségeik vannak a műtéti eljárásokban. Több szakterület is érintett a témában.

Leiner Frigyes - osztályvezető főorvos, Markusovszky kórház
“Ez a szülészet-nőgyógyászat, urológiában, illetve csecsemő- és gyermekgyógyászatban szakorvosokban szól, és így tudják megszerezni ezt az ötven pontot, ami kell a további munkájukhoz.”

Az ilyen tanfolyamokat általában egyetemeken szervezik, de Horváth Boldizsár tudományos és oktatási igazgató kezdeményezésére most Szombathely volt a képzés helyszíne.

Koppán Miklós - egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Szülészeti Klinika
“A szakmánk az küzd a szakemberhiánnyal, és egy-egy nagyrendezvényre, konferenciára való elmenetel - főleg a kisebb kórházak részéről - komoly munkaerő-áldozatot jelent, kisebb kórházak működését fenntartani úgy, hogy az osztály legtöbb dolgozója elutazik egy kongresszusra, nagyon nehéz.”

A szervező Pécsi Egyetem most tehát helybe hozta a továbbképzést, amelyre nemcsak nyugat-dunántúli, de távolabb dolgozó szakorvosok is érkeztek.