Hírek

Méhésznap az Arborétumban

2020. szeptember 07., 18:17

Méhésznapot szervezett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezete vasárnap a Kámoni Arborétumban. A szakmai találkozáson túl véradásra is várták a résztvevőket, akiknek egy üveg mézzel köszönték meg a segítséget.

Méhésznap az Arborétumban

A hétvégi méhésznapon a megye összes egyesülete, helyi szervezete részt vett. A találkozás célja a csapatépítésen túl az új szakmai ismeretek átadása volt. A legtöbb szó a növényvédelem és a méhészet kapcsolatáról esett. Például, hogy elsősorban a klímaváltozás és nem a növényvédő szerek okozzák a méhcsaládok összeomlását.

Sípos József - növényorvos, méhészmester
“ Szűkültek a méhlegelők a nyáron, sok helyen ki is száradnak, tehát a virágpor-forrás, ami a legfontosabb a méhek számára, az beszűkült. A következő kérdés ugye a környezetváltozás következtében újabbnál-újabb károsítók jelennek meg. ”

A jó hangulatot a bográcsos főzőverseny is fokozta. A legjobb ízű ételt a sárvári csapat készítette, és ezzel az első helyezést szerezték meg.(07:45)

Horváth Antal - méhész, Sárvári Méhész Egyesület
“Gulyást kellett főzni. Ehhez viszont szívvel lélekkel beleadtunk mindent. Csülkös babgulyás volt és 10 perc alatt elfogyott a kondérból az összes mennyiség, pedig közel 20 liter anyagot dolgoztunk fel.”

A találkozót Saághy István, a Kámoni Arborétum alapítójának édesapja emlékére és tiszteletére rendezték a botanikus kertben.

Bárdics János - elnök, szombathelyi méhészszervezet
“A területet azt Sághy Mihály vásárolta meg, anno földbirtokosként és ő egy nemzetközileg elismert méhész és méhészeti szakíró volt a  maga korában. És mivel 1820-ban született, a születésének a 200. évfordulójára faragtattuk ezt a szobrot év avattuk fel itt a mai nap folyamán.”

A következő nagy méhész találkozót szeptember 11-12-én Sárváron rendezik.