Hírek

Melegebb időre és csapadékra van szüksége a mezőgazdaságnak

2021. február 18., 13:49

Nem a fagy, hanem az azzal egy időben érkező erős szél és napsütés okoz problémát a földeken. Hiába van kellő víz a mélyebb rétegekben, a felszín kiszáradt. A repcét ez közel egy hónappal vetette vissza. Az őszi búza bokrosodása is jelentősen elmaradt az ilyenkor megszokottól.

 

Melegebb időre és csapadékra van szüksége a mezőgazdaságnak

"Itt teljesen fehér, ép a növekedési része, úgyhogy ezen okból, hogy elfagyott volna, nem lesz probléma."

A repce levelei szinte teljesen elhaltak. Hiába van kellő mennyiségű víz a mélyebb rétegekben, annak fagyott állapota miatt nem jutott tápanyaghoz a növény. Ennek a kultúrának a regenerációs képessége nagyon jó, így ha az időjárás kedvezőre fordul, újrahajt. Ezzel viszont jelentős időhátrányba kerül, ugyanis 2-4 hetet is veszít a repce. (12.46) Ráadásul a vadkárok is számottevőek.

Az őszi búza még alig zöldell, pedig ilyenkor már zöld szőnyeget kellene látni a földeken. Ennek oka, hogy rendkívül csapadékos volt az ősz.

„A búzavetéssel nagyon megkéstünk. Ez a tábla november 10 körüli vetés, utána hűvös volt. Nem tudott időben kikelni, nem tudott elágazni.”

A késés miatt kompenzálni akartak a gazdák, így novemberben a 4,5 helyett csak másfél cm mélyre vetették a magot. Ami előny lehetett volna, az most a kemény fagyok és a szárító szél miatt hátránnyá vált. A búza hiába bírja mínusz fokig a hideget, a kívánt három helyett még csak egy hajtás növekszik.

Pusztavámi Márton – megyei elnök, Agrárkamara
„Reméljük, hogy még pozitívan alakul, nincs sok ideje, mert másfél hónapja van, hogy bokrosodjon. Mindent elkövetünk. Ott vagyunk a gazdáknál irodalommal, szóban mondjuk a műveleteket, amikkel a bokrosodást lehet segíteni.”

Hektáronként 4-4,5 millió magot vetettek, ha mindegyik három kalászt hozna, kalászonként 40 magot, és 40 grammos súlyt érne el, akkor már elégedettek lennének az eredménnyel – mondja az elnök. Tavaly az év első öt hónapjában aszály sújtotta a földeket. A májusi eső azonban aranyat ért, hiszen rekordtermést takaríthattak be a gazdák. Abban bíznak, hogy kedvezőre fordul az időjárás, és a növények behozzák a lemaradást. A repce műtrágyázásával lassan végeznek a gazdálkodók, február elsején kezdhették. A búzában pedig a hónap közepétől engedik a szabályok a tápanyagpótlást.