MNB
MNB - 2

Hírek

Mentők Napja Horvátzsidányban

2012. május 07., 17:36

Szent Kamillnak, a mentők védőszentjének első magyarországi szobrát avatták fel a Mentők Napján Horvátzsidányban. A Peruska Maria zarándokhelyenen több más hivatás szentjének szobra is látható. Az ünneplők  a magyarországi szervezett mentés 125. évfordulójára is emlékeztek szombaton.

Mentők Napja Horvátzsidányban

"Az Úr békéje legyen veletek mindenkor. És a te lelkedben."

Szentmisével kezdődött a mentők napja, amit Veres András megyéspüspök celebrált. Az eseménynek egy országos jelentőségű szoboravató és egy emlékezetes évforduló is rangot adott.

Dr. Lórántfy Mária, megbízott orvos igazgató, OMSZ Nyugat-dunátúli Regionális Mentőszervezete
"125 éves a szervezett mentés Magyarországon,  és ennek az első programpontjaként kerül ma itt sor a Magyarországon elsőként a mentők védőszentjének, Szent Kamillnak a szoboravatása, és ehhet kapcsoloódóan felszentelik a történelmi egyházak jelenlévő képviselői az új mentőautót."

A mentőknek eddig nem volt védőszentje. Arról hogy miért Szent Kamillt választották,  arról az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Mártai István beszélt.

"1598 telén Rómában nagy árvíz volt, Kamill hat társával többszáz beteget mentett meg azzal, hogy magasabb helyre vitték őket. Az egészségügyi ellátás a mi mindennapjaikban is sokszor veszélyes, sokszor nehéz, sokszor fizikailag igen kemény munka."

A szobor főként a mentődolgozók adományainak köszönhetően készülhetett el.

"Az isten áldása nyugodjon ezen a szobron s mindazokon, akik eme alkotásra tekintve Isten oltalmában bíznak."

Ökumenikus szertartással szentelték fel azt az új rohamkocsit is, amely 2 hónapja teljesít szolgálatot a Szombathelyi Mentőállomáson és átadták a Vas megyei szervezett mentés megalapítójáról elnevezett  Brutscher József-emlékéremeket is.

Köcse Tamás, vezető mentőtiszt, OMSZ
"A Vas megyei mentők 20 éve óta büszkék arra, hogy az országban egyedüllállóként ünnepelik a mentők napját, Ilyenkor mindig összejövünk, az egész megyéből aki csak teheti itt van."

A mentőnap később a jó hangulatú  főzőversennyel folytatódott.