Hírek

Mentőkocsik életkora

2011. augusztus 25., 15:52
Egy rendeletmódosítás 10 helyett 13 évben maximalizálta a mentőautók korát. A szakszervezet úgy véli, hogy ezzel párhuzamosan szigorítani kellene a gépkocsik műszaki ellenőrzését a biztonságos betegellátás érdekében. Az intézkedéssel időt nyert a mentőszolgálat a következő új autó beszerzésig, ami az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt csúszik.
Mentőkocsik életkora
Tavaly márciusban érte baleset ezt a mentőt. Egy szabálytalan autós hajtott ki elé a Vörösmarty utcában, a sofőr félrerántotta a kormányt és egy oszlopnak ütköztek. Jellemzően a figyelmetlen közlekedők és az elsőbbségadás elmulasztása okozza a baleseteket, a mentő esetleges műszaki problémája miatt még sohasem történt hasonló.
Vas megyében 26 autót használnak mentésre. Vannak köztük egészen újak, de olyanok is, amelyek már 4-500 ezer kilométert futottak. A kisebb hibákat a mentőállomás műhelyében a szerelők javítják ki, de a törvényi előírás szerint a járművek - típustól függően - bizonyos megtett kilométer után műszaki felülvizsgálaton kell hogy átessenek, ezt szigorúan be is tartják. Új kocsi már régóta nem érkezett ide Szombathelyre sem. Az orvosigazgató azt mondja, a korhatár megemelése nem veszélyezteti a mentést, a betegeket a jövőben is maradéktalanul el tudják látni.

Dr. Lórántffy Mária - regionális orvosigazgató, OMSZ
"Nagyon minimális létszámban történt új mentőautó vásárlás. Ezzel, hogy 13 éves korig kitolták a mentőkocsik üzembentartását, tulajdonképpen időt nyertünk."

850 millió forintból 32 mentőkocsi beszerzését pályáztatta meg az Országos Mentőszolgálat, az elhúzódó közbeszerzés miatt azonban csak év végén érkezhetnek meg az új autók. A szombathelyi mentőállomás is kap egy teljesen felszerelt esetkocsit, várhatóan decemberben.