MNB - 2
MNB

Hírek

Mentőnapi rekordkísérlet

2011. április 21., 16:37
Az újraélesztés új Guiness rekordjának beállítására készülnek Sárváron április végén. A jelenlegi csúcsot a Szegedi Egyetem orvostanhallgatói tartják 34 órával. A cél ennek megdöntése, 36 óra lenne.
Mentőnapi rekordkísérlet
Április 29-30-án nagyszabású Mentő- és Vöröskeresztes Napot tart a Sárvári Mentőszolgálat. Az esemény megrendezése komoly hagyományra tekint vissza Vas megyében, minden évben más város a szervező. Az idei rendezvény apropója, hogy Sárváron 60 esztendeje indult el a szervezett mentés.

 

A rendezvényhez kapcsolódóan Guiness rekordkísérletre is vállalkoznak a sárváriak. A nemzetközi BLS protokollnak megfelelően fantomon az egyszemélyes újraélesztés rekordját kívánják megdönteni. Szabó Zoltán mentőtiszt kérdésünkre elmondta, azért erre a rekordkísérletre esett a választásuk, mert Sárvár az országos átlagnál jobban ellátott a félautomata defibrillátorokkal.

A Guiness rekord elérése mellett természetesen legfontosabb céljuk az, hogy minél több civil embert ismertessenek meg az újraélesztés jelentőségével, módszerével, hiszen ezek a feltételek, készségek segíthetnek a hirtelen szívhalál elleni küzdelemben.

Erre a legjobb példa a rekordkísérletet záró személy maga, hiszen tavaly ő is a klinikai halál állapotába került Sárváron, és a szakszerűen végzett újraélesztésnek köszönheti az életét.
A rekordkísérlet helyszíne a Nádasdy-vár udvarán lévő színházterem. A kísérlet időpontja: április 29-én hajnali 400-től szombat 1600-ig (36 óra), így a finálé a szombat délutáni fő programok időszakára esik.


További részletek: www.sarvarmentok.fw.hu