Hírek

Mentsd el a bringád

2019. július 26., 19:30

Idén is lehetőséget biztosít a kerékpártulajdonosok számára a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, hogy regisztrálják kétkerekűjüket a rendvédelmi szerv adatbázisában. A Mentsd el a bringád címmel meghirdetett akció első kitelepülését nagy érdeklődés kísérte a Tófürdőn.

Mentsd el a bringád

Az akcióra ez a két kerékpár gurult be elsőként. Varga Sándor alezredes felmatricázta, majd nyilvántartásba vette a bringákat. A regisztráció nem kerül többe 5 percnél. A kitöltött adatlap mellé fotót is társítanak, így még könnyebben beazonosítható az eltulajdonított bicikli. Mindemellett a tulajdonosok is kapnak egy kártyát, amivel igazolni tudják, hogy kerékpárjuk szerepel a rendőrség országos nyilvántartásában.

Varga Sándor - alezredes, Bűnmegelőzési Alosztály, VMRFK
"Az elmúlt években 1-2 kerékpárt hallottunk vagy tudtunk róla, sőt ebben az évben egyet, amit regisztráltunk, hogy elvittek. Olyan volt, hogy elvitték, utána megtalálták a kerékpárt, úgy tudták azonosítani, hogy rajta volt a matrcia és akkor mondta, hogy tudom bizonyítani, hogy enyém a kerékpár, mert rajt van ez a matrica, ez az én kerékpárom volt. Ebben az évben egyet hallottunk, hogy egyet vittek el a megyében, többet nem. Lopottra állítottuk és remélhetőleg a kollégák meg is találják azt a kerékpárt."

Hazánkban évente több mint 10 ezer kerékpárt lopnak el évente. Nagyrészük azonosítatlan, ezért ritkán kerülnek vissza gazdájukhoz. (09:37-) Ezt a bringát karácsonyra kapta tulajdonosa a gyermekeitől. Nyilatkozni ugyan nem akart, de kamerán kívül elmondta, hogy kerékpárját az év minden napján használja, munkavégzéshez elengedhetetlen, régóta szerette volna már regisztrálni. A hagyományos kétkerekűek mellett szép számban jelentek meg elektromos kerékpárok is.

Szép György
"Az újságból tudtam meg, hogy van ez a lehetőség és hát elég drága egy kerékpár és azért hoztam el, mert van ez a lehetőség, mert nagy gond lenne, ha ez eltűnne, én is mozgássérült vagyok és már a rendes kerékpárt nehéz hajtani, ez meg nagyon jó dolog."

Tengelits Szigfrid
"Sosem engedem szabadon, nagyon drága bicikliim vannak, úgyhogy nem igen lehet őket ott hagyni sehol sem, mert elviszik még az oszlopot is, ahova kikötöm."

A következő BikeSafe akciót augusztus 16-án tartják 11 óra 30 perctől 18 óráig szintén a Tófürdőn.